İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Duygu Argunşah ve Leyla Tan, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

25 Kasım 1960’da, Dominik Cumhuriyetinde üç kız kardeşin ülkelerinde 30 yıldır süregelen diktatörlüğe karşı çıktıkları için diktatörlüğün askerlerince tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğünü hatırlatan Argunşah ve Tan, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında, Mirabal kız kardeşlerin anısına, 25 Kasım gününü, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti” diye konuştu.

Diktatörlerin her zaman kendisine yandaş çıkanları desteklediğini, karşı çıkanları ise susturmaya ve sindirmeye çalıştığını vurgulayan Argunşah ve Tan, “Mirabal kardeşler hayatları pahasına diktatörlüğe karşı çıkarak tarihin sayfalarında onurlu yerlerini aldılar” ifadelerine yer verdi.

“KADINLAR, BİR META GİBİ SATILIYOR”

Bugün de kadınların katmerli sömürünün, şiddetin hedefinde olduğuna işaret eden İMO Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, “Emperyalizmin ayrılmaz parçası olarak hükmünü sürdürmeye devam eden savaş, özellikle kadınları ve çocukları şiddetin hedefi haline getiriyor. Savaşlar, kadına yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddet ortamını daha da güçlendiriyor; kadınlar kaçırılıyor, tecavüz ediliyor, hatta bir meta gibi satılıyor” diye konuştu.

Ülkemizde de, kadına yönelik şiddetin, çocuk istismarlarının ne yazık ki her gün bir yenisine şahit olunduğunu vurgulayan Argunşah ve Tan, şu görüşlere yer verdi:

“Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderme yönünde etkili ve kalıcı düzenlemeler de yine ne yazıktır ki yapılmamaktadır. Kadınlar sırf kadın oldukları için hem şiddetin türlü biçimlerinin hedefi olmakta, hem de düşük ücretle, güvencesiz ortamlarda sömürüye maruz bırakılmaktadır.

KORKUNÇ RAKAM!

Kadın cinayetleri sayıları kadına yönelik şiddetin boyutunu gözler önüne sermektedir aslında. Geçtiğimiz yıl, 2015 yılında ülkemizde 303 kadın öldürüldü. Erkek şiddetiyle öldürülen 303 kadından yüzde 78 gibi büyük bir oranın kendi hayatlarına dair kararlar almak istemeleri sonucunda öldürüldüğü belirtilmektedir. Öldürülen kadın sayısı 2016 yılının ilk 10 ayında ise 272’ye yükseldi.  Ama ne vahim duruma ulaşmış olan bu sayılar, ne de her gün yaygın medyada verilen kadın cinayeti haberleri, önlem alınmasına yetmiyor. Ülkemizde, kadına yönelik şiddetin geldiği bu boyut, kaynağını kadın kimliğini yok sayan, kadını bir nesne gibi gören, aile içine hapseden ve kadın bedenini namus kavramının odağına koyan anlayışın, yaşam biçimi olarak topluma dayatılmasından almaktadır.  

“MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA SÜRECEK”

Bizler kadınlara bu yaşam biçimini dayatan anlayışın karşısındayız. Kadına yönelik her türlü şiddetin, özgür ve eşit bir toplumda, savaşsız bir dünyada yok olacağını biliyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin aynı zamanda demokrasi ve özgürlük mücadelesi olduğunun bilincindeyiz. Yasal önlemlerin alınması kadar cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, insanların, kadınların tahakküm altına alınmadığı, şiddetle tehdit edilmediği, kadınların ekonomik, sosyal, kültürel varoluşlarının özgürlüğünü kabul eden bir toplumsal yaşamda ancak kadına yönelik şiddet yok olacaktır. 

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde kadınların ve çocukların; bedenine, kimliğine, yaşam hakkına, onuruna yönelik her türlü şiddete karşı kararlılıkla mücadele edeceğimizi duyururuz.”