Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, çok sayıda trafik kazasının yaşandığı ve geçtiğimiz günlerde çevre mühendisliğine adım atacak genç kızın da hayatını kaybettiği kaza yerinde incelemelerde bulunduklarını bildirdi.

Mezuniyet töreninden dönerken arkadaşlarıyla birlikte baraj gölüne düşen araçtan kurtarılmasına rağmen 3 gün sonra yaşam mücadelesini kaybeden genç kız için aileye başsağlığı dileyen Biçer, “Adnan Menderes Bulvarı Çoban Dede civarındaki bu yerde,  yol gelişini, uyarı levhalarının olup olmadığını ve aydınlatma durumunu çevredeki insanlardan da bilgi alarak değerlendirdik. Konuyla ilgili inceleme ve değerlendirmelerimize devam etmekteyiz. Bu değerlendirmelerimiz neticesinde,  Teknik Danışma Komisyonumuzun hazırlayacağı,  bu bölgede kazalara sebebiyet veren faktörlerin ve düzeltme önerilerinin yer alacağı raporu yetkili kurumlara sunacağız” dedi.

KAZA DAVETİYESİ GİBİ!
Bölgedeki ilk tespitlerini kamuoyuyla paylaşarak kazaya adeta davetiye çıkaran bu ve benzeri yollara ilişkin olarak duyarlılık geliştirmek istediklerini vurgulayan Biçer, “Çok sayıda eksiklik ilk incelemede hemen göze çarpmaktadır. Yolun gelişinden keskinliği öngörülemeyecek yapıda olan viraja giriş öncesi uyarı levhası yoktur, sadece tam virajda istikamet belirten küçük bir levha yer almaktadır. Yine keskin viraja girerken arabaların hızlı girmesini önleyici yol sathına monte edilmiş uyarıcı elamanlar bulunmamaktadır, virajlarda olması gereken enine eğiminin (dever) uygun olmadığı gözlemlenmiştir. U dönüşü yapılamaz levhası, elektrik direğinin arkasında görünemez konumdadır. Ayrıca çok sayıda kazanın yaşandığı bu virajda, göl tarafındaki yol kenarında kaldırım taşları kazalar sonucu yerinden çıkmış ve yolun önemli bir kısmı kaldırım taşsız kalmıştır.  Arabaların çarpması neticesinde arızalanan elektrik direkleri aylardır yapılamamış, bölgenin karanlıkta kalmasına izin verilerek yeni kazaların ortamı ortadan kaldırılmamıştır” şeklinde konuştu.

Değişik zamanlarda oluşan kazalar neticesinde arabaların çarpması sonucu yerinden çıkıp göle düşen ağaçlar, sökülen kaldırım taşları, ağaçların söküldüğü yerler ve hala varlığını koruyan fren izlerinin bölgeyi adeta bir kaza enkaz bölgesine dönüştürdüğüne işaret eden Biçer, şunları söyledi:
“ İncelemelerde bulunurken görüştüğümüz Hüseyin Torun, bölgede 10 yıldır olta balıkçılığı yaptığını ve bu 10 yılda çok sayıda kazaya tanıklık ettiğini, bunların bir kısmının ölümle, bir kısmının da sakatlanmalarla sonuçlandığını, kendisinin de araba çarpma ihtimalini görerek biraz daha aşağıda balık tuttuğunu ifade etti. Hüseyin Bey bize son kaza ve ondan önceki kazaların izlerini, kazaların kırdığı kaldırım taşlarını, kazaların yerinden söktüğü ağaç kütüklerini, yine kazalardan etkilenen elektrik direklerini gösterdi. Yol kenarındaki işyerinde çalışan bir arkadaşımız da arabaların çarpması sonucu arızalanan elektrik direkleri yüzünden bölgenin karanlıkta kaldığını, devamlı elektrik idaresini aramalarına rağmen gelip rapor tutmakla yetindiklerini, bölgenin üç dört aydır karanlıkta olduğunu belirtti. Civardakiler ‘canlara yazık oluyor,  ne olur bir çare bulunsun bu duruma, önlem alınsın’ diye yakardılar bize.
 Üst üste kazaların yaşandığı bu bölgede, bu duruma rağmen yetkililerin hala önlem almamasını gerçekten anlayamıyoruz. Bu denli ihmalkar olmak, bu denli umursamaz olmanın anlaşabilecek bir yanı olduğunu da düşünmüyoruz.”




YETKİLİLERE ÇAĞRI
Büyükşehir Belediyesi ve Adana Elektrik İdaresi’nin incelemelerde bulunarak bölgede kazaya sebebiyet veren faktörleri ortadan kaldıran, uyarıcı ve önleyici önlemleri acilen alması gerektiğine işaret eden Biçer, “İMO Teknik Danışma Komisyonumuz konuyla ilgili ayrıntılı rapor hazırlayarak ilgili kurumlara sunacaktır. Hep birlikte bu vahim durumu ortadan kaldıralım, bilgilerimizi, araştırmalarımızı birleştirelim. Sadece burası için değil Adana’da problemli olan kavşaklara, virajlara, kanallara ilişkin önlemlerimizi alalım. Alalım ki başka canların hayatı sönmesin” diye konuştu.