Seminerin açılış konuşmasını yapan Vali Vekili İbrahim Avcı, Türkiye’de her gün 172 iş kazası olduğunu ve 4 kişinin bu kazalarda hayatını kaybettiğini açıkladı.
Yasa ile birlikte kazaların en aza ineceğini ümit ettiğini belirten İbrahim Avcı, “Avrupa Birliği ile yürütülen çalışmalarda bazı noktaların eksik olduğu görüşü hakimdi. Yeni çıkan yasa bu eksikleri gidermek açısından önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise, salondaki kalabalığın iş sağlığı ve iş güvencesine ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Hiçbir üretim ya da imalatın işçi sağlığından, hayatından önemli olmadığını vurgulayan Zihni Aldırmaz, “Yasaya destek olmak, yasanın uygulanmasını sağlamak çok önemli. Biz Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ olarak bu konuya büyük önem veriyoruz” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim de, Türkiye’de sosyal politikalarla doğru orantılı olarak iş sağlığı ve iş güvenliğinin son dönemlerde daha çok gündeme gelmesine dikkat çekti.
Bu konunun dünyada da gündemden düşmediğini kaydeden İsmail Gerim, “Dünya genelinde her yıl 2.3 milyon kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de meslek hastalıklarıyla ilgili istatistikler yansıtılmıyor. Sadece ‘hastalık’ olarak geçiyor. Türkiye’de 2010 yılında bin 400 çalışan iş kazalarında hayatını kaybetti. Bu rakamlar bir önlem alınmasını gerektirdiği için 30 Haziran 2012 tarihinde müstakil bir iş kanununa kavuştuk” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından seminere, İş Güvenliği Dairesi Başkanı Ümit Tarhan’ın kanunla ilgili yaptığı sunumla devam edildi.
Büyük Sürmeli Oteli’ndeki toplantıya İş Kur Bölge Müdürü Haşim Meydan, Türk-İş Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ASKİ Genel Müdürü Abdulkadir Küreksiz, işçi ve işveren temsilcileri ile çok sayıda çalışan katıldı.