Adana İş Kadınları Derneği  Başkanı Belgin Özçelik, “Anayasa Mahkemesi tarafından dini nikahı kıyabilmek için resmi nikah şartının kaldırılma kararının kadınların evlendirilip resmi nikahsız bırakılmaları yolunu açacağını öne sürdü.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısına İŞKAD Başkan, yönetim ve üyelerinin yanı sıra ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği Başkanı Av. Ülkü Tolunay Ekiz’de katılarak destek verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile ilgili basın bildirisini  İŞKAD Başkanı Belgin Özçelik okudu. Özçelik, “Adana İşkadınları Derneği olarak ülkemizde ve kentimizde kadınların toplumsal statüsünün yükseltilmesi, sosyal  ve ekonomik yaşama etkin katılımının sağlanması konusunda yüksek hassasiyetimiz nedeniyle,  Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah olmadan dini nikah yapanlara ve bu nikahı kıyan görevlilere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilmesini öngören kanun hükümlerini iptal etmesini kadınlar açısından son derece sakıncalı bulmaktayız. Kadınların imam nikahı ile evlendirilip resmi nikahsız bırakılmaları yolunu açacağı endişesini taşımaktayız. Bu durum kadınların resmi nikahla kazanmış olduğu tüm yasal haklarından yoksun bırakılması, miras hakkının ortadan kaldırılması anlamını taşımaktadır ki, Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit konumda olmasını sağlayan, kadını yücelten Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı eşitlikçi yolun önünü kesmek olacaktır. Bu karar kadınların temel haklarını ihlal eden bir karardır. Ülkemizin de imzaladığı uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya, laiklik ilkesine ve Cumhuriyet’in temel ilkelerine aykırı olan bu karar çocuk yaşta ve zorla evlilikleri artıracaktır. Kumalık artacak, çocuk gelinler çoğalacak, soy bağında telafisi mümkün olmayan karışıklıklar çıkacaktır. Adana İŞKAD olarak bu kararı şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda Adana İş Kadınları Derneği üyesi de olan Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği Başkanı Av. Ülkü Tolunay Ekiz ise karar ile bir açıklama yaptı. Ekiz, “Daha önce dini nikah için imama gidildiğinde resmi nikah soruyor, olmadığında kıyamıyordu kıyarsa da bunun cezası vardı. Alınan bu karar ile imamlar artık isteyene imam nikahı kıyabilecek yaş sorunu olmadan çocuk yaşta kızlarımız evlendirilecek” dedi.