İstanbul'da Özel halk otobüsü şirketlerini İETT çatısı altında birleştiren “dönüşüm” anlaşmasında imzalar atıldı.

Uygulama için konuşan  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İnşallah bu iş birliği, farklı meslek kuruluşlarına, dallarına ya da farklı ulaşım araçlarına da örnek olur" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin eylül ayı oturumlarında alınan karar ile  İstanbul'da, özel halk otobüsü sistemi kaldırılmıştı. İstanbul’daki toplu taşıma sistemini kökünden değiştiren sistemle, özel halk otobüsleri ile iştirak şirketlerine ait otobüsler, İETT çatısı altında birleşti.

Alınan karar ile 3 bin 41 özel halk otobüsü ve 930 İstanbul Ulaşım AŞ otobüsü, hizmet alımı ve araç kiralama sistemiyle İETT tarafından işletilmeye başlanacak. Alınan karar doğrultusunda  İETT ile  Özel Halk Otobüsü şirketleri arasında Florya'daki İPA Yerleşkesi'nde anlaşma imzalandı.

İmza töreninde İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Tarık Safi, İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, Mavi Marmara Ulaşım A.Ş. Başkanı Ramazan Gürler, Öztaş A.Ş. Başkanı Mehmet Tekin ve Yeni İstanbul Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Beşir hazır bulundu.

“ADALETLİ BİR SİSTEM KURULUYOR”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

* Biz; adaleti, hizmeti, eşitliği savunan insanlarız. Biz, var olan haklarını koruyan; ama günün koşullarında, çağın koşullarında 16 milyon insanın daha iyi hizmet alması konusunda da yenilikleri mutlaka masaya koyup, tartışmak zorunda olan da bir yönetimiz.

* Burada yaptığımız şey tam da buydu. Halk otobüslerimizin, tek bir sistem içerisine girip, sistemin içerisinde hizmet vermesini sağlamak, bu yatırımı yapan her arkadaşımızın aslında işine gelmelidir.

* Sizler, İstanbul taşımacılık sisteminin, geçerli, denetimli ve aynı zamanda güvenli birer parçası haline geldiniz. Aslında biz, maddi olarak baktığınızda risk alıyoruz. Ancak;  vatandaşımızın en iyi hizmeti almasını sağlamakla yükümlü olduğumuzun altına imza atmış oluyoruz.

* Bir başka boyutu; özel halk otobüsü yatırımı yapan şirketlerin ve kişilerin de yine kendi içerisinde de adaletli bir sistemi yönetme biçimine katkı sunmuş oluyoruz. Çok değerli bir işe imza attık hep beraber.

UYGULAMA ÖRNEK OLABİLİR Mİ?

İstanbul için uygulanan sistemin benzerinin Adana'da olması için uzun zamandır bir beklenti var. Dolmuş, Midibüs, Otobüs ve metro ayrımını ortadan kaldıracak sistem tek çatı formülü olarak değerlendirilmişti. Ancak uzlaşı olmayınca sistem düşüncede kaldı. Ancak pandemi sürecinde yolcu sayısı azalan toplu ulaşımda esnaf Belediyenin öncülüğünde sistemin revize edilerek hayata geçmesine olumlu bakmaya başladı. Hem kargaşayı önleyerek bellli bir disiplinde çalışacak sistem aynı zamanda caddelerde sürekli olarak dolaşmak durumunda olan toplu taşına araçlarında ciddi bir azalmayı öngörüyor.