Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi yönetim kurulu üyeleri Çukurova Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğrencilerinin ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet TATAR, “Jeoloji mühendisliğinin bayan meslektaşlarımız açısından çalışma koşullarının zorlukları olduğu bilinmektedir. Oda yönetimi olarak bu koşulları kolaylaştıracak çalışmalar yapıyoruz. Bayan meslektaşlarımızın sadece bayan kimliği ile değil Jeoloji Mühendisi olarak anılmasını istiyoruz. Ne acıdır ki deprem gerçeğini depremler yaşanıp ağır kayıplar olduğunda algılıyoruz. Maalesef yaşanan felaketler bizim mesleğimizin ciddiyetini ortaya çıkardı. Elazığ’da yaşanan deprem Türkiye’nin deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini göstermiştir. Biz Jeoloji Mühendisler Odası olarak bir kez daha yetkilileri uyarıyoruz. Depremlerde kayıpların büyük olmaması için mutlaka yerleşime açılacak yerlerde jeolojik-jeoteknik etütler yapılması gerekmektedir. Tüm belediyelerin mutlaka Jeoloji Mühendisi istihdam etmesi zorunlu hale gelmelidir. Bu konuda çıkan yasalara uyulması gerekir. Bu konuda eksik olan yasal düzenlemeler acilen yerine getirilmelidir. Odalarımızın gücü, verilen mücadeleler mesleğimizin öneminin anlaşılmasında etkin rol oynuyor. Bu gücü meslektaşlarımız ile birlikte hareket etmekten alıyoruz” diye konuştu.

“Jeolojide Kadının Yeri” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan İl Çevre Eski Müdürü Dr. Hatice AYSAN, “Kadının sıkıntıları okul yıllarında başlıyor. Özellikle de üniversiteden sonra meslek hayatında işe o kadar zor şartlarda başlıyorlar. Bizim meslek genelde arazi işi ‘Kadının ne işi var diyorlar?’ çalışan kadın olmak zorlukları katlıyor. İşe başlarken kadınlara ‘Evlenme, çocuk yapma’ gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Ben bu zorlukları yaşadım. Çevre müdürlüğü yaptığım dönemde sekreter bir beyi bağladı. ‘Müdür beyle görüşmek istiyorum’ demiş. Ben de ‘Müdür benim’ deyince ‘Kadından müdür mü olur’ dedi. Türkiye’de bayan olmak çok zor. Siyasette aileden sorumlu bakanlık kadına veriliyor ama icracı kabinede de bu işleri iyi yapabilecek kadınlar olması gerekir. Mesleğimiz güzel, doğayla başbaşasınız, bilimsel yönümüz güzel. Mesleğimizin bilimselliği ön yargıyı kısa sürede ortadan kaldırıyor. Bayan Jeoloji Mühendislerinin asla pes etmemesi lazım, işi iyi öğrenerek mesleğe sahip çıkmalısınız. Bayanlara belediyelerde ihtiyaç var. İhtisasınızı çevreci olarak yapabilirsiniz. Yıllardır otoyol şantiyesinde çalışan bayana arkadaşım var şimdi çok iyi yerde. Bayan kimliğimizle değil mühendis kimliğimizle kendimizi kabul ettirdik” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle toplantıya katılan her bayana karanfil verildi ve ikramlar erkek üyeler tarafından yapıldı.