TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, yeraltı kaynaklarına ilişkin, ülke çıkarları temelinde yerli sanayiyi destekleyen, akılcı, halktan emekten yana bir madencilik politikasının olmadığını söyledi. Tatar, Dünya Madenciler günü nedeniyle yaptığı açıklamada bu durumun ülkenin kalkınmasında, toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin payını arttırmadığını kaydetti.
Tatar, bugüne kadar yaşanan ve çok sayıda maden emekçisinin yaşamını yitirdiği  maden kazalarına  (Soma, Ermenek, Zonguldak,Şırnak Amasra, Afşin-Elbistan v.b.) rağmen, madencilik sektöründe çalışan emekçiler, işçi sağlığı ve işçi güvenliğinden yoksun bir şekilde  çalışmayı sürdürmeye devam ettiklerini belirtti. 

“ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞTIRMA POLİTİKALARI TERK EDİLMELİDİR”
Mademcilikle ilgili yapılan politikaların yanlışlığına dikkati çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, şunları söyledi.
“Bizlere bir kez daha göstermiştir ki özelleştirme, taşeronlaştırma politikaları terk edilmeden, bilime ve tekniğe gerekli önem verilmeden, her koşulda işin sürekliliğini ve işvereni önceleyen iş sağlığı ve güvenliği yerine çalışanı merkezine alan işçi sağlığı ve işçi güvenliği anlayışı yerleştirilmeden, sözde değil özde denetimler yapılmadan bu facialar sona erdirilmeyecektir. Bugün, Ülkemizde ruhsatlı ancak riskli yüzlerce maden işletmesi ve en ilkel yöntemlerle madenciliğin yapıldığı sayısız kaçak maden işletmesinin bulunduğu  bilinmektedir.   Eğer riskli ve kaçak işletmelerde üretim hemen durdurulmaz ise yaşanan maden kazalarını önlemek mükün değildir”

“ULUSAL MADENCILIK POLITIKALARI OLUŞTURULMALI”
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Türkiye’de ulusal bir madencilik politikasının oluşturulması gerektiğine işaret eden Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, sözlerini şöyle tamamladı.
“Yenilenemez doğal kaynağımız olan madenlerimizin, çevresel değerlerimizi de gözeterek en verimli biçimde işlenerek, yüksek katma değer yaratacak şekilde son ürünlere dönüştürülmesinin sağlanması ve ülkenin gelişmesinde, toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin katkılarının arttırılması yaklaşımımızı savunmaya yer altı kaynaklarımızın gerçek sahibinin halkımız olduğunun bilinciyle devam edecektir.
Yaşamlarını yitiren maden emekçilerini saygıyla anarken, tüm maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü‘nü kutluyoruz”