Adana Sağlık Mensupları Derneği’nde (SAMADER) Karaisalı Belediyesi Kırsal Kalkınma Projesi Koordinatörü ve Karaisalı eski Kaymakamı Yılmaz Aydoğan, gerçekleştirdiği sunumda, Karaisalı’nın Devlet Planlama Teşkilatı 2004 yılı İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'na göre 872 ilçe arasında, Karaisalı ilçesinin 655’nci sırada yer aldığını söyledi. Aydoğan, “İlçede yaşayan 65 yaş üstü nüfusun Adana ve Türkiye ortalamalarının çok üzerinde olması sebebiyle geliştirilecek olan kalkınma önerileri ve müdahalelerin yaşlı nüfusu dikkate alması, 20-39 yaş arasında ilçede yaşayan kadın nüfusunun Adana ve Türkiye ortalamalarının altında yer almasının nüfusun cinsiyet yapısını bozabilecek bir potansiyele sahip olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi.

  Aydoğan, Karaisalı’da tapulama kadastrosu tamamlandığını, buna karşın mahallelerin yüzde 52’sinde orman kadastrosu çalışmalarının henüz bitirilmemiş olduğunu ifade ederek, “Bilindiği gibi, orman kadastrosu; devlet ormanlarının, özel ormanların ve bu ormanların içinde ve bitişiğinde bulunan her çeşit taşınmaz malların ormanlarla müşterek sınırlarının tayin ve tespit edilerek haritaya bağlanması işlemini ifade etmektedir. Bölgedeki orman kadastrosu çalışmalarının bir an önce tamamlanması için gerekli girişimlerde bulunulması ve çalışmaların hızlandırılması büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

  Karaisalı ekonomisinin bitkisel üretim, hayvancılık ve orman işçiliğine dayandığını, sanayi ve hizmetler sektörünün gelişmediğini, hayvancılıkta en çok gelirin sığırcılıktan elde edildiği, keçi ve koyun yetiştiriciliğinin yaygın ama ilkel usullerle yapıldığını, en yaygın tarımsal faaliyetin tarla bitkileri üretimi olduğunu, bahçe bitkileri üretiminin de gelecek vaat ettiğini kaydeden Aydoğan, şunları söyledi:

  “Adana ilinde organik tarımsal üretim çalışmalarının Karaisalı İlçesi Çatalan havzasında kümelendiği, İlçede turizmin gelişime açık bir alan olduğu, eko-turizmin geliri çeşitlendirme aracı olarak kullanılabileceği söylenebilir. İlçenin turizmle ilgili mevcut durumu dikkate alındığında üç temel eksikliğin bulunduğu görülecektir. Bunlar; Doğal ve Tarihi Varlıklar Envanterinin Güncelleme Gereksinimi; Konaklama ve dinlence olanakları için köy evleri, pansiyonlar gibi tesisler bulunmamaktadır. Bunun dışında olası günübirlik turların güzergahlarında da eko-turistlerin beklentilerini karşılayacak nitelikte, yeme içme, su ve tuvaletler gibi kolaylık tesislerine ihtiyaç bulunmaktadır.

İlçenin ve doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtımı yeterince yapılmamaktadır. İlçenin doğal ve tarihi güzelliklerini tanıtıcı kampanyalardan, yol sapaklarındaki yol levhası ve işaretlere kadar bir dizi eksiklik bulunmaktadır.”

  Karaisalı’nın kalkınması için stratejik müdahale alanlarının belirlendiğine dikkat çeken Yılmaz Aydoğan, stratejik yol haritası ve eylem planı geliştirme sürecinde önerilen ve mevcut durum analizinden çıkarak dört farklı stratejik müdahale alanı kapsamının oluşturulduğunu açıkladı. Aydoğan,  “Bunlardan birincisi kurumsal kapasitenin geliştirilmesidir ve bunun için 4 stratejik eylem önerisi mevcuttur. İkincisi altyapının iyileştirilmesi olup bunun için 14 stratejik eylem önerisi hazırlanmıştır. Üçüncüsü ise, sosyal yaşamın iyileştirilmesi gelmektedir ve bunun için 10 adet stratejik eylem önerisi bulunmaktadır. Dördüncü olarak da gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi gerekir ki bunun için de 22 adet stratejik eylem önerisi getirilmektedir” şeklinde konuştu.

  Toplantıya Karaisalı Belediyesi Başkan Yardımcısı Rifat Köroğlu, CHP Karaisalı İlçe Başkanı Sabahattin Karabudak, Karaisalı Esnaf Odası Başkanı Ali Metin, Karaisalı Ziraat Odası Başkanı Mahmut Metin, Karaisalı Muhtarlar Derneği Başkanı Ramazan Ünnü ile Karaisalı’da ve Adana’da kurulu STK temsilcileri katıldı.