Kardeş Kültür Dernekleri topluluğundan ortak açıklama şöyle;

AZERBATCAN'IN YANINDAYIZ

 "Bizler, Türkiye’nin Adana Şehrinde kurulmuş bulunan STK’lar olarak tüm Türk milleti ile birlikte Azerbaycan'ın haklı davasında Azerbaycan'ın yanındayız" ifadesini kullanarak ortak basın açıklaması yapan Kardeş Kültür Dernekleri topluluğu şu görüşlere yer verdiler: "Ermenistan ordusunun 27 Eylül 2020 günü  saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı haberi ile başladık.
Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine bu gün (04.10.2020 günü) ise Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’nin füze, top vs silahlarla Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden çok sayıda şehit ve yaralıların olduğu ve bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğüne dair resmî açıklamalar Türkiye ‘de büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır.

ERMENİSTAN İŞGAL İLE 30 YILDIR HUZURSUZLUK YARATMIŞTIR
Azerbaycan Devletinin uluslararası hukuk çerçevesinde  meşru müdafaa hakkını kullanarak kendi milli sınırları çerçevesinde öz topraklarında verdiği karşılık ile  Ermenistan'a ait bir çok hava savunma sistemi ve çok sayıda askeri aracın imha edildiğini  ve ayrıca askerlerinin büyük zayiat verdiğini biliyoruz. Azerbaycan topraklarını işgal ederek yaklaşık 30 yıldır hukuksuz bir şekilde bölgede huzursuzluk yaratan, Hocalı Soykırımı başta olmak üzere, binlerce masum insanın ölümünde kanlı eli bulunan, Uluslararası hukuku hiçe sayarak işbirlikçilerinden aldığı destekle Güney Kafkasya ‘da savaş oyunları peşinde koşan Ermenistan‘ı şiddetle kınıyoruz. Ermenistan tarafından önce Azerbaycan‘ın Tovuz bölgesine taarruz yapılması, akabinde Rusya tarafından yasalara aykırı şekilde silah sevkiyatı gerçekleştirilmesi meselenin sadece Azerbaycan Ermenistan anlaşmazlığı değil, derin hesaplar peşinde koşan gizli ellerin kirli oyunu olduğuna delalet etmektedir.

RUSYA, ERMENİSTAN ELİYLE NELERİN PEŞİNDE

Rusya'nın bölgedeki ileri karakolu olan Ermenistan eliyle nelerin peşinde olduğunu hepimiz sorgulamalıyız! Ayrıca Fransa’nın kendi iç siyasi gelişmeleri çerçevesinde Ermenistan’a destek açıklamaları, MİNSK Grubunun 30 yıldır neden sorunu çözmediğini açıkça göstermektedir. ABD ile birlikte MİNSK Grubunun eş başkanı olan bu üç ülkenin tarafsız olmadıkları ve her zamanki batı çifte standardıyla hareket ederek, haksız ve tek yanlı bir tutumu benimsedikleri anlaşılmaktadır. Savaşın 6. Gününde dahi Ermenistan’ın sivil yerleşim birimlerine ve sivil halka uzun menzilli füze vs silahlarla saldırması kabul edilemez bir durumdur ve uluslar arası hukuka, özellikle Harp Zamanı Sivillerin Korunmasına Dair 4. Cenevre Sözleşmesine aykırıdır. İşgal altındaki topraklarını geri almak için  giriştiği mücadele (savaş/taarruz)  Azerbaycan’ın en tabii ve BM’nin 4 adet kararında dayanağını bulan Uluslara arası hukuktan kaynaklanan hakkıdır ve bizler Azerbaycan’ımızın bu haklı savaşında yanındayız ve her zaman yanında olacağız.

CUMHURBAŞKANI VE DEVLET YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMALARINI ŞÜKRANLA KARŞILIYORUZ

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti Devlet yetkilileri tarafından Türkiye'nin Azerbaycan'ın haklı davasında her koşulda Azerbaycan‘la birlikte olduğunun  ifade edilmesini  şükranla karşıladık. Vatan topraklarının işgaline son verilmesi için Ermenistan'ın saldırısına karşı meşru müdafaa hakkını kullanan Azerbaycan Ordusunun mutlak zafere ulaşarak, BM’nin 1993 yılında aldığı Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesine ilişkin 4 adet kararı çerçevesinde, işgal altındaki topraklarını tamamen işgalden kurtarana kadar ilerleyeceğine olan inancımızla, uluslararası tüm kurum ve kuruluşları uluslararası hukuk çerçevesinde Azerbaycan’ın yanında yer almaya davet ediyor ve bir millet iki devlet olarak can Azerbaycan her zaman ve daima yanında olduğumuzu bir kere daha vurguluyoruz."