Eğitim-İş Adana Şubesi Başkanı İsa Kayadan, sendika olarak Türkiye genelinde yaptırdıkları “4+4+4 Eğitim Sistemine İlişkin Veli Görüşleri” başlıklı anketten çıkan sonuçların bugüne kadar yaptıkları itirazları haklı çıkardığını söyledi. 4+4+4’ün ideolojik amaçlarla hazırlanan bir sistem olduğunu öne süren Kayadan, ankete katılan velilerin yüzde 89’unun 4+4+4’e destek vermediğini kaydetti. Kayadan, velilerin yüzde 89’unun da Milli Eğitim Bakanı’na güvenmediğini ifade etti.

 

32 İLDE 884 VELİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

Eğitim-İş’in 32 ilde rastgele seçilmiş 884 veliyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptırdığı anketin sonuçlarıyla ilgili gazetemize bilgiler veren Kayadan, anketin tarafsız ve bilimsel yöntemlerle uygulandığını, velilere 4+4+4 eğitim sistemi ve bu sistemin uygulamasına yönelik sorular yöneltildiğini aktardı.

 

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNE UYGUN BİR MODEL DEĞİL

Ankete katılan velilerin yüzde 80.5’inin 1000 TL ve altında geliri olan velilerden oluştuğunu dile getiren İsa Kayadan,  velilerin yaklaşık yüzde 95’inin 4+4+4’le ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşlerini almadığını, yüzde 70’inin, 4+4+4’ün içeriğini yeterince bilmediğini, yüzde 85’inden fazlasının sistemin Türk eğitim sistemine uygun olmadığı görüşünü dile getirdiğini söyledi.

 

İDEOLOJİK BİR UYGULAMA

Katılımcıların yüzde 90.5’i’nin 4+4+4 eğitim modelinin yeterince anlatılmadığını görüşünde olduğunu dile getiren Kayadan, yüzde 80’inden fazlasının da Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 eğitim modeli için okulları düzenlemediği kanısında olduğunu ifade etti. 

Kayadan, “Araştırmaya katılan velilerin yüzde 86.6’sı, bu sistemle Türk eğitim sisteminin hızlı bir gelişme göstermeyeceğini söyledi. Araştırmaya katılan velilerin yaklaşık yüzde 84.1’i, 4+4+4 eğitim modelinin ideolojik bir uygulama olduğunu belirtti. Yüzde 70’e yakını, yeni modelle ilgili olarak eğitim çalışanlarının yeterince bilgilendirilmediğini, yüzde 89.7’si, 60 ayın okula başlamak için uygun bir yaş olmadığını, sadece yüzde 9.2’si, 60 ayın okula başlamak için uygun bir yaş olduğunu belirtti. Velilerin yüzde 84.1’i, MEB’in bu modeli uygulamadan önce araştırma yapmadığını, yüzde 78.7’si de Milli Eğitim Bakanlığı’na güvenmediğini dile getirdi. Ayrıca yüzde 89’undan fazlası, Milli Eğitim Bakanı’na da

güvenmediğini vurguladı. Ankete katılan velilerin yüzde 68.6’sı, okul öncesi eğitimin zorunlu olması gerektiğini, yüzde 76.9’u, 4+4+4’ün laik eğitime olumsuz etki yaptığı yönünde görüş bildirdi” dedi.

 

ÖĞRENCİLER UYUM SAĞLAYAMAYACAK ENDİŞESİ VAR

Velilerin yüzde 80’inden fazlasının İmam Hatip ortaokulları ile liselerinin bir arada olmasını doğru bulmadığını, yüzde 70’inin de öğrencilerin daha kalabalık sınıflarda okuyacağı yönünde görüş bildirdiğini aktaran Kayadan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Velilerin yüzde 88.2’si, birinci sınıfa başlayan öğrencilerin, yüzde 90.5’i de ortaokula başlayan öğrencilerin yeni sisteme uyum sağlayamayacağı görüşünü paylaştı. Yüzde 60’tan fazlası, 60 aylık çocukların okula başlaması ile okul kazalarının artacağını düşünüyor.  

Ayrıca, yüzde 78’inden fazlası, gelişimi tamamlanmamış öğrencilerin sınıfta uzun süre kapalı kalmasının, öğrencilerin sıkılmasına ve çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına neden olacağı görüşünü paylaşırken, yüzde 69’undan fazlası, kaynaştırma eğitimine ihtiyaç duyan öğrenci sayısı artacağını söyledi.

 

YÜZDE 89’Ü 4+4+4’E DESTEK VERMİYOR

En dikkat çeken sonuçlardan biri de katılımcıların yüzde 87.5’i’nin  4+4+4 eğitim modeli ile sınav yaşının düşeceği ve dershanelere gidiş oranının artacağını düşünmesi oldu. Velilerin yüzde 80.1’i, kalabalıklaşan eğitim kurumlarının temizlik, güvenlik ısınma gibi sorunlarının artacağı endişesini taşırken, yüzde 60’a yakını, üstün zekalı ve kaynaştırma eğitimine gereksinim duyan öğrencilerin sistemde nasıl yer alacağının düşünülmediğini belirtti. Bir diğer çarpıcı sonuç ise yüzde 80.3’ünün, 4+4+4’le birlikte öğrencilerin eğitim harcamalarının artacağı yönünde görüş belirtmesi oldu. Araştırmaya katılan velilerin yüzde 89’u da 4+4+4 eğitim modeline destek vermediğini dile getirdi.”

 

EĞİTİM SİSTEMİNE YENİ SORUNLAR EKLENDİ

Anketten çarpıcı sonuçların çıktığını ifade eden Eğitim İş Adana Şube Başkanı Kayadan, bu sonuçların bugüne kadar yaptıkları itirazları haklı çıkardığını vurguladı. 4+4+4’ün eğitim alanındaki mevcut sorunlara birçok yeni sorun eklediğini savunan Kayadan,

4+4+4’ün ideolojik bir amaç doğrultusunda uygulamaya konulduğunun bu anketle de ortaya çıktığını öne sürdü. “4+4+4 kademeli zorunlu eğitim modelinin uygulanması ile MEB’in planlamadan yoksun olduğu ortaya çıkmıştır” görüşünü dile getiren Kayadan,  4+4+4’ü uygulamaya koyan AKP iktidarının amacının, İmam Hatip Okullarını açmak olduğunun ortaya çıktığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu eğitim modelini uygulamaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

 

EĞİTİM DİNSELLEŞTİRİLDİ

 4+4+4’ün Milli Eğitim Bakanlığı’nın ön araştırma yapmadan, eğitim bilimi çalışanlarına, üniversitelere, öğretmenlere ve velilere sormadan uygulamaya koyduğunu savunan Kayadan, 4+4+4 ile bilimsel eğitimden uzaklaşıldığını ve eğitim sisteminin dinselleştirildiğini iddia etti. Zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Kayadan, MEB’in eğitim sisteminde yapacağı değişikliklerden önce bilimsel araştırma yapması ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“MEB, yeni sistemin içeriğini velilere ve eğitim çalışanlarına daha etkili bir şekilde anlatmalı, okulların fiziksel altyapıları ve donanımları bir an önce düzeltilmeli. MEB bütçesinden yatırımlara ayrılan pay arttırılmalı. Okula başlamak için 60 ayın uygun bir yaş olmadığı ortaya çıkmıştır. MEB bu uygulamasını gözden geçirmeli ve bundan vazgeçmelidir. MEB, 4+4+4 nedeniyle evine uzak okullara gitmeye başlayan öğrencilerin servis ücretlerini karşılamalı ve artan okul kazalarına karşı tedbir almalıdır. Ayrıca Bakanlık, okulların temizlik ve güvenlik sorununu bir an önce çözmelidir. Okullara kadrolu memur ve yardımcı personel ataması biran önce yapılmalıdır”

 

VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ