Kayadan yaptığı yazılı açıklamada, yeni kılık kıyafet yönetmeliğiyle birlikte kız öğrencilerin artık imam-hatip ortaokul ve liselerinde tüm derslerde, diğer tüm ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebileceğini ifade etti. Siyasi iktidarın ergenlik çağına bile ulaşmamış kız öğrencilere, din, inanç gibi toplum baskısının en yoğun, en şiddetli yansımalarının olduğu bir hususta “sözde” tercih hakkı tanıdığını vurgulayan Kayadan, “Oysa bu büyük bir kandırmacadır. Türkiye’de kurulu imam hatip ortaokulları ile liselerinde öğrenim gören tek bir kız öğrenci dahi başı açık eğitim görmemektedir. Bu nasıl bir tercih özgürlüğüdür ki, tek bir kız çocuğunun dahi bu yönde bir tercihte bulunması mümkün olmamaktadır” dedi.

 

CUMHURİYETİN LAİK TEMELLE LAĞVEDİLMEK İSTENİYOR

Siyasi iktidarın Cumhuriyetin laik temellerini lağvetmeye çalıştığını öne süren Kayadan, iktidarın, sistemi dini temeller üzerinde yeniden yapılandırmaya çalıştığını savundu. Kayadan, ” Özgürlük, tercih hakkı gibi sunumların tamamı yalandan ibarettir. Yönetmelikle milyonlarca ilk ve orta öğretim öğrencisini kuşatmayı hedefleyen bu anlayış ile okullar tehlikeli bir gerilime sahne olacaktır. Zira Kuran-ı Kerim dersinde başını kapatmak istemeyen kız öğrenciler, ‘dinin gereklerine uymadıkları’ suçlamalarına maruz kalacaklardır. Uygulama, öğrenciler arasında kamplaşmalara da neden olacak, özellikle bu ders sonrasında başını açmak istemeyen kız öğrenci, öğretmenleri ya da okul yönetimiyle karşı karşıya gelecektir” diye konuştu.

 

LAİK EĞİTİM MODELİNE TAMAMEN AYKIRI

Düzenlemenin laik eğitim modeline tamamen aykırı olduğunu ileri süren Kayadan, AKP’nin temel amacının ilkokul, ortaokul ve liselere türbanı sokmak ve nihai olarak da Anayasal güvence altında olan laik cumhuriyetin laik eğitim modelini ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Kayadan, “Bu anlayış, bir süredir özlemine uygun biçimde yeni moda Cumhuriyet karşıtlığını tüm eğitim kurumları ve bürokrasiye hakim kılmakta, bu amaca hizmet etmeyen bütün kadroları dağıtmakta, cumhuriyet, laiklik ve milliyetçilik ilkelerini dini temelde yeniden yorumlayarak eğitim sistemini dini temelde yeniden inşa etmektedir. Bu çerçevede yeni yönetmelikte yer alan “kıyafet serbestisi” olgusunun, AKP’nin saklı siyasi amacını perdelemek amacıyla ortaya konulduğuna en küçük kuşku yoktur” şeklinde konuştu.

 

ÇOCUK KOLU CİNSEL OBJE OLARAK KABUL EDİLECEK

Serbest kıyafet uygulaması öğrenci ve öğretmen güvenliğini tehlike altına sokacağını belirten Kayadan, yönetmelikte henüz ergenlik çağına bile girmemiş çocukların kol bölgelerinin cinsel obje olarak kabul edildiğini ifade ederek “Çocuk kolunu cinsel obje olarak gören bu anlayışı, hastalıklı bir düşünce yapısını kabullenebilmemiz mümkün değildir” dedi.

 

SONUÇ ALINAMAZSA AİHM’YE TAŞINACAK

Eğitim-İş’in yönetmeliğin sakıncalı hükümlerini Danıştay’a götürdüğünü aktaran Kayadan, sonuç alınamaması durumunda da binlerce veli eliyle, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacağını vurguladı. Kayadan, “Adana Şube olarak 4+4+4 gerici, dayatmacı, rantçı eğitim sistemini mahalle mahalle gezerek halkımıza nasıl anlatıp maskesini düşürdüysek, bu sistemin uzantısı olan yeni kılık-kıyafet yönetmeliğini de, yanımıza demokratik kitle örgütlerini alıp halkımıza ulaşarak bu dayatmacı yönetmeliğin maskesini düşüreceğiz. Konuyla ilgili akademik incelemeler yapıp Eğitim-Bilim çalışanları ve kamuoyuyla paylaşacağız.  Hukuksal mücadelemizin yanı sıra demokratik mücadelemizde sürecek” diye konuştu.