Özellikle son günlerde yoğunlaşan yağışlı hava nedeniyle, yolların kayganlaştığını ve kaza riskinin arttığına işaret eden Birlik Başkanı Kazım Barışık, sürücüleri kural dışı sürat yapmama ve araç takip mesafesine dikkat konusunda uyardı.

Yağışlı havalarda ıslanan lastiklerin, kayganlaşan yol yüzeyine tutunma özelliğini azaltıp, fren mesafesini de uzattığına dikkat çeken Barışık, yağmurlu günde araç kullanan sürücülerinin, direksiyonu düz ve sıkı şekilde kavramalarını, ani direksiyon kırmamalarını, ani frenleme yapmamalarını isterken, sert manevra hareketlerinden kaçınarak, savrulmaları ve muhtemel kazaları da önlemiş olacaklarını söyledi.

 Sürücülerin, kış şartlarında, özellikle kalorifer, ön ve arka cam rezistansları, cam sileceklerinin çalışır duruma getirilmesi, seyir sırasında kapı camlarının içeriye su girmeyecek şekilde açılması, aracın tüm ışık donanımlarının çalışır durumda olması ve kısa huzmeli farların mutlak açık tutulmasının daha güvenli bir yolculuk imkânı sunacağına işaret eden Barışık, “Kış şartlarında, özellikle çamurlu yollarda araç kullanırken, zaman zaman yol kenarlarındaki müsait boşluklarda durularak, ön ve arka lambalar temizlenmelidir. Aracı kullanan sürücünün ayakkabı tabanları çok ıslak veya çamurlu olmamalıdır. Islak ve çamurlu ayakkabı tabanları, pedallar üzerinde istenmeyen ve zamansız kaymalara neden olacağından kazalara yol açabilir. Yağışlı havalarda virajlara girildiğinde, aracın viraj dışına savrulmaması için gaza fazla basılmamalı, direksiyon kırık vaziyette olduğu için de fren yapmaktan kaçınmalıdır”dedi.

 Aşınmış (kabak) lastikler üzerinde hareket eden araçların,  ıslak zeminde 40 kilometre hızdan sonra kontrol edilemeyeceğine de dikkat çeken Barışık şöyle dedi:

 “Kazaların büyük çoğunluğu aşırı sürat ve direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi sonucu oluşuyor. Bu nedenle süratin felaket olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor. Özellikle yol kenarlarındaki su birikintilerine süratle girilmesi felaketlere yola açıyor. İçi su dolu yol çukurlarına düşen araçların, elektrik donanımları zarar görecek, yolda kalabilecek ya da yol dışına savrulabileceği gibi, fren balatalarının ıslanması sonucu, fren tutmama riski de ortaya çıkmış olacaktır. Bu durumda düşük hızda gidip, frene çok hafif basarak balataları kurutmak ve durabilmek mümkün olacaktır. Bu vesileyle, tüm sürücü ve toplu taşımacı kardeşlerime, kazasız, belasız, hayırlı yolculuklar diliyor, gözlerinden öpüyorum