Nelerden yapıldığı belli olmayan ve içeriği bilinmeyen ürünlerin tüketiciye; Adana kebabı olarak sunulmasının önüne geçilirken, söz konusu ürünün Türkiye ve dünyada yaygınlaştığı kaydedildi.
2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi tescil işareti alınan Adana kebabının nasıl yapılacağı ve içine hangi malzemenin ne kadar katılacağı gibi konular da düzenlenen eğitim çalışmalarıyla birlikte ustalara anlatılıyor. ATO ile Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası işbirliğinde düzenlenen 'Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitim Programı' kapsamında verilen eğitimlereyse Türkiye'nin yanı sıra yurtdışından gelen ustalar da katılıyor. Hijyen başta olmak üzere Adana kebabı hakkında genel bilgiler de
alan ustalar, Türkiye Müteahhitler Birliği Sosyal Tesislerinde düzenlenen etkinlikteyse hünerlerini sergiledi. Kebabın etini hazırlayarak pişirmeye hazır hale getiren ustalar, mangalda pişirdikleri etleri de salata ve mezeler eşliğinde davete katılanlara ikram etti.
Eğitim programına katılarak başarılı olan ustalara sertifikalarını dağıtan ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, Adana kebabının gerek Türkiye'de, gerekse de yurtdışında yaygın olarak bilinmesinin yanında beğenilerek tüketildiğine dikkat çekti. Şahbaz, "Ne yazık ki Adana kebabı, geçtiğimiz yıllarda yozlaşmaya ve taklide maruz kaldı. Öyle ki, Adana dışındaki birçok şehirde Adana kebabı adı altında tüketime sunulan birçok yiyeceğin, kebapla uzaktan yakından bir ilişkisi yoktu. Adana'nın her
türlü değerinin korunması mantığından hareket eden ATO, işte bu nedenlerle Adana kebabını tescillendirdi. Tescil alınmasının ardından nelerden yapıldığı belli olmayan, içeriği bilinmeyen ürünlerin, tüketicilere Adana kebabı adı altında sunulması engellendi" dedi.
Hedeflerinin yurtiçi ve yurtdışında Adana kebabının aynı kalite ve lezzetle sunulmasının yanında gelecek kuşaklara da aslına uygun, aynı damak lezzetiyle taşınması olduğunu vurgulayan Şahbaz, 2004 yılından bu yana da Adana'nın yanı sıra Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerinden ATO'ya başvurarak, 'Tescilli Adana Kebabı Belge ve Logosu'nu alan işletme sayısının da 200'ü aştığı bilgisini de verdi. Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Aslan da, söz konusu eğitimlerle birlikte üreticileri
bilinçlendirdikleri gibi Adana kebabının hem kalitesi, hem de marka değerinin arttırılması çabalarına katkıda bulunmak istediklerini söyledi.
Aslan, yapılan denetimlerle de hiç kimseyi cezalandırmak gibi bir amaç taşımadıklarının altını çizerek, bu eğitimlerin önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini belirtti.
8 yıldan bu yana kebapçılık yaptığını anlatan Murat Yerlikaya ise, verilen eğitimlerle birlikte bugüne kadar doğru bildikleri birçok şeyin yanlış olduğunun farkına vardıklarını dile getirerek, "Bundan sonra artık daha dikkatli olacağız" dedi.
Almış olduğu eğitimle birlikte yurtdışında kebapçılık yapacağını anlatan Mert Gültekin de, "Adana kebabının lezzetini, tüm dünyaya duyurmak için çaba sarf edeceğim" ifadesini kullandı.