Mimarlar Odası Genel Merkezince geçtiğimiz çalışma dönemlerinde Türkiye coğrafyasının değişik illerinde yapılan “Kent Kültür ve Demokrasi Buluşmaları”nın bu dönem ilki 22 Aralık 2012 Cumartesi Günü Adana’da gerçekleşecek.

Mimarlar Odası Başkanı Bekir Kamışlı Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonunda yapılacak forma tüm Adanalılar ve bu konularda söyleyecek sözü olan herkesi davet etti. Kamışlı yaptığı açıklamada, şu görüşlere yer verdi:

 

MİMARLIK KÜLTÜRÜN BİR İFADESİ

“Mimarlık, yaşamı biçimlendiren temel bir uğraş, sanat ve meslek olarak insanın mekânsal ihtiyaçlarını karşılamaya ve yaşamını anlamlandırmaya davet etmektedir. Bu nedenle ‘kültürün bir ifadesi’ olarak tanımlanır.

Bu yüzden mimarlık, yalnızca tasarım ve yapı ile ilgili süreç ve olgularla yetinmez, insana dair ne varsa mekânsal bağlamda bir bütün olarak değerlendirir.

Böyle bir bakışla kent, kültür, ekonomik ve toplumsal yapı, yönetim biçimi ve doğanın diyalektik bir etkileşim içinde, karşılıklı olarak birbirlerini değiştirmeyi sürdürmekte olduğunu söyleyebiliriz. Tarihsel gelişim içinde kentler, kültürel ve demokratik değerlerin gelişimine kaynaklık etmekte, bağlantılı olarak kültürel ve demokratik değerlerin değişmesiyle de, kentler ve kentlerin içinde oluştuğu doğa da değişmektedir.

 

BİRİKİMLER BULUŞMALI

 

Günümüzde bu etkileşim süreci, temel dünya gündemlerinden en önemlisini oluşturuyor; kentlerin yoksulluğun ve ekosistemin geleceğine ilişkin çalışmalar; yeni boyutlar alıyor, yeni dinamikler kazanıyor. Bu sürecin öncüleri giderek önemli bir politik güç haline geliyor.

Kuşkusuz ülkemizde de bir birikim oluşuyor, önemli belgeler ortaya konuluyor, ancak bütünselliği sağlanamıyor. Bu gelişmelerle birlikte ülkemizde birikimin bir araya gelmesi buluşması gerekiyor.

 

HEDEF: MİMARLIK POLİTİKA BELGESİ

Ülkemizde kentleşme ve mimarlık süreçlerini altüst eden ve toplumu derin bir kaosa sürükleyen günümüz koşullarında; Türkiye Mimarlık Politikasının, kültür politikalarının ve demokratik geleneklerin oluşturulmasına yönelik olarak düzenlenen  “form”un bu dönemde öncelikli hedefi, mimarlık ortamı, kültür ve sanat çevreleri ile toplumun yeniden buluşma sürecine ilişkin dönemsel “kent, kültür, çevre, demokrasi ve mimarlık politika belgesini oluşturmaktır.

Bu süreci ülkemize özgü “politika” oluşturulması çabamızın yeni bir aşaması olarak değerlendiriyor, bu yolla ülkemiz entelektüel yaşamına olanaklarımız ölçüsünde bir katkı oluşturmayı amaçlıyoruz.”

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda 22 Aralık tarihinde yapılacak “Kent Kültür ve Demokrasi Formu” nun açılışında Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Ç.Ü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Uncu ile Mimarlar Odası Şube Başkanı Bekir Kamışlı birer konuşma yapacak.

Forumda, TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Erkan Karakaya’nın yöneteceği “Doğu Akdeniz’de Mimarlık ve Kentleşme” ve Aziz Konukman’ın yöneteceği “Dönüşüm Sürecinde Mimarlık ve Kentleşme” konulu oturumlar yapılacak. Ayrıca Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş yönetiminde bir de forum gerçekleştirilecek.

DİNLETİ DE VAR

“Kent Kültür ve Demokrasi Formu” nda Nazım Oyuncuları “Barış Şiirleri-Barış Şarkıları”dan oluşan bir dinleti sunacak.