Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, Büyükşehir Belediye meclisinde 25 binlik planların tekrar revize edilmesinin çok üzücü bir durum olduğunu belirtti. Kılçık, “25 binlik palının tekrar gündeme alınması demek sürecin başına dönmek demektir. Bununla meclis meşrutiyetini yitirir” diye uyarıda bulundu.

İş kadını Ayşegül Yüceli’nin sponsorluğunda AYAMDER’in Masel otelde düzenlediği kahvaltılı toplantıda konuşan AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık,  Adanalı müteahhitlerin ‘Ulusal sorunlar’ dediği başta Büyükşehir Meclisi olmak üzere SGK ve TEDAŞ’ da yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Platforma AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Büyükşehir Meclis üyesi Sıtkı Polat, İl Genel Meclis üyesi Mustafa Çalışkan, AYAMDER Başkan Yardımcıları Mustafa Vursavuş, Tamer Gürcan, dernek üyeleri, mimarlar, şehir plancıları ile çok sayıda müteahhit katıldı.

Başkan Kılçık, açılış konuşmasında yaklaşık 3 yıldır faaliyet gösteren AYAMDER’ in Adana’da 10 bin gibi çok ciddi bir istihdam sağlayan grup olduklarını ifade ederken, “Sektörümüz, istihdama çok ciddi katkı sağlamaktadır” dedi.

 

ADALETSİZLİK GİDERİLSİN

 

Kılçık, Adana’da yaşanılan bölgelerin yüzde 70’ nin  arsa olduğunu ileri sürerken, “Belediye Başkanlarımız açıklamasında mevcut binaların yönetmeliklere depreme ve ruhsata aykırı arsalar olduğunu söylüyor. Bunların tamamı yenilenerek önünü hızla açmamız lazım” diye konuştu.

Adana’da yerel olarak sorunlarını plansızlık olduğunu kaydeden Kılçık, konuşmasını şöyle sürdürdü.  “Kentimizde yaklaşık 3 yıldır çok ciddi plan sorunu yaşıyoruz.  Büyükşehir Belediye meclisinde 25 binlik planların tekrara revize edilmesi çok üzücü bir durumdur. Bir şehrin 25 binlik planı 50 yıllık plandır. Şehir merkezinde 1,5 milyon kişi yaşıyor. Şuan 25 binlik nazım imar planımız 6 milyon kişilik plandır. Bu kadar önemli plan üzerinde bir gurup meclis üyesi çıkıp da, ‘ Şurasını değiştireyim’ derse bu iş bitmez. 25 binlik palının tekrar gündeme alınması demek sürecin başına dönmek demektir. Buda kentimize ve insanımıza çok ciddi sıkıntılar getirir. Şehir planları ihtiyaçlara göre yapılmalıdır. Şehrin plansızlığı eğitimden inşaat sağlığa tamamını etkiler. Bu planların bir an önce bitirilerek  yatırımcının önünü açılması lazım. 25 binlik planlar tekrar meclis gündemine getirilirse ben bu meclisin meşrutiyet ini yitireceğini düşünüyorum. İvedilikle bu planların neticelenmesini bekliyoruz. Üç siyasi parti temsilcilerine burada görev düşüyor. Bu adaletsizliğin bir an önce bitmesini bekliyoruz.”    

 

 BAĞIMSIZLIĞIMIZI İSTİYORUZ

 

Müteahhitler Odası kurulmasında Çevre ve Şehircilik Bakanının da desteklediğini hatırlatan Başkan Murtaza Kılçık, “Böyle bir kitlenin temsil edildiği bir sektör varsa bunların da bir oda kurması en doğal haktır. Odanın kurulması sektörün disipline edilmesi konusunda ciddi fayda sağlayacaktır. Bu konuda  siz değerli vekillerimizin de desteklerini bekliyoruz. Biz artık kendi bağımsızlığımızı istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kılçık, SGK ile müteahhitler arasındaki  sorunun bina yüksekliğinden dolayı ölçümlemede ciddi bir adaletsizlik yaşandığını kaydetti.  Bina birim fiyatlarının artığını dikkat çeken Kılçık, maliyete yakın birim fiyat anlayışı ile ölçümlenme yapılmasını isterken, “Birim fiyat maliyeti, gerçek maliyetlere paralel değildir. 50,50 metreyi aşan binaların V-A sınıfı gurubuna alınması 1015 lira. İnşaat birim fiyatının 50,50 metre’nin altında olan bina sınıfı IV-A ya göre 615 lira olması gerçekçi değildir. Bu konuda birim fiyatı realize edilmelidir. Adana’da da yüksek binalar yapımında ciddi sorun oluyor. Bu dönem dikkate alınırsa bu adaletsizlik giderilmeli, bina maliyetleri esas alınmalı. Paralel şekilde düzenleme yapılırsa sorun giderilir”  diye öneride bulundu.      

 

DESTEK ŞART

 

TEDAŞ’ la en çok yaşadıkları sıkıntıyı da anlatan AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık,  “Biz inşaatımıza elektrik almamız için  trafoya ihtiyacımız oluyor. Eğer o bölgede yeterli trafo yok ise devletin yapması gerekiyor. Ancak, yönetmelik TEDAŞ’ ın böyle bir ödeneği yok bunu da yatırımcı yapar iş bittikten sonra da faturası mahsup eder’ diyor. Ama biz burada büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Şehir merkezinde olan trafoları yüzde 80’nine yakınını müteahhitler yapıyor. Binayı sonra 3. Şahıslar kullanıyor ve bir çok abone oluşuyor.  Mahsuplaşma olayını teknik olarak gerçekleştirmek mümkün olmuyor. Burada ilgili yönetmelikte küçük bir değişiklik yapılarak trafonun maliyeti belli ilgili trafoyu yapan firmanın diğer yerlerindeki adına kayıtlı elektrik faturalarını mahsup etme imkanı sağlanırsa buradaki adaletsizlik de giderilir.”   

Kentsel dönüşüm konusunda Adana’da TOKİ’ nin bir çok çalışma başlattığını belirten Kılçık,”Özel sektörün TOKİ işinin içerisine girmesi lazım. Bu konuda geçtiğimiz günlerde bakanımızla yaptığımız toplantıda bunu gündeme getirdik. Şu anda yönetmelikler var ama uygulamada da aksaklıklar var. Bir an önce yerel müteahhitlerin vatandaşla anlaştığı taktirde hızlıca çözüme gidebilmesi için bakanlığımız ve Valiliğimizin bu konuda desteğine ihtiyacımız var” diye sözlerini tamamladı.

 

ÜNÜVAR, “BİRLİKTE OMUZ VERMELİYİZ”

 

Adananın sadece Büyükşehir değil bir çok özelliğiyle çok önemli bir şehir olduğunu savunan AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ da sorunlarla yakından ilgileneceğini söyledi. Toplantıyı tertipleyen sponsora, AYAMDER Başkanı, yönetici ve  üyelerine teşekkür eden Ünüvar,  “Adana’nın herkes büyükşehir olduğuna inanıyor. Ama herkes önemli şehir olduğuna inanmıyor. İnansa bu şehri kendisinden sonra gelecek kişilere bayrağı teslim eder. Problem bazen bizi rahatsız eder. O problemi çözebilirsek rahat uyuruz. Hizmeti uzaktan kumandayla çözülmez. Çözüm için toplumun değişik kesimleriyle bir araya gelmeliyiz. Bir çok işle ilgili adımlar atıyoruz ama bazen problemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Birlik beraberlik bugüne özgün bir şey değildir. Bu ülkede bir şehirde yaşıyorsak o zaman bu şehirde birlik ve bütünlük içeresin de yaşamalıyız. Aldığımız bayrağı daha ileriye götürmeliyiz. Sizden aldığım notları takip edeceğim. İşi beraber takip ederek sonuca varacağız. Birlikte Omuz verirsek şehrimizi daha güçlü hale getiririz” dedi.

 

POLAT, “BAŞKANLAR DA TOPLANTIYA ÇAĞRILSIN”

 

Toplantıda söz alan Adana Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Sıtkı Polat ise ilginç bir öneride bulundu. Polat,  “Bu imar planı çözümü  kısa değil bir uzun sürece bağlı. İtirazlar, yeniden incelenecek. Hakkı olanlara verilecek olmayanlara ise  red edilecektir.  Bu tür toplantıları yararlı görüyorum ancak, bundan sonraki yapılacak toplantıda Büyükşehir Belediye Başkana vekili, 5 Merkez ilçe bağlı belediye Başkanları ile imar komisyon Başkan ve üyelerini davet edip bu konuyu geniş bir platformda tartışmalıyız.   Onlarda bu tür toplantıda olursa çözüm daha kolay olacak ve şehrimizin önü açılarak yön verilecektir” diye tavsiyede bulundu.

Yaklaşık 2 saat süren platform, Osmaniye dede Korkut Üniversitesinden gelen bir görevli,  iş adamlarından ‘İş güvenliği, yüksekten düşme ve iş kazalarının azaltılmasıyla’ ilgi anket çalışması yapmasıyla son buldu.