Alınan bilgilere göre devir teslim töreni ile birlikte çok geniş bir bilim ekibi eşliğinde temmuz ayı başında çalışmalara başlanacak. 2013 yılından bu yana çalışmalarda çok yol alındığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen, Cumhurbaşkanlığı Makamına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Adana Valiliği’ne, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Adana Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Anavarza, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde

Dr. Öğr. Gör. Gülşen kentin önemi hakkında değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi.

“Şu anki bilgilerimizle Asur, Hellenistik, Roma, Doğu Roma (Bizans), Arap, Ermeni, Memlük ve Osmanlı izlerine rastlanılan kent 15 Nisan 2014 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girmiştir. Anavarza’nın 25 kilometre uzunluktaki su kemerleri (aquadükt) dünyadaki en uzun ve gösterişli örnekler arasında gösterilmektedir. Kent surları, şehir kapıları, 30 m. genişlikte ve 2700 m. uzunluktaki çift şeritli (duble) düzenlenmiş tarihteki ilk sütunlu caddesi, tuğlalı hamamları, tiyatrosu, gladyatör dövüşlerinin sergilendiği ve tüm Anadolu’da sadece 3 örneği bulunan amfi tiyatrosu, devasa boyutlardaki stadyumu, meclis binası (bouleuterion), kiliseleri, anıtsal ve figürlü mezarları ve yerel bir dağ tanrısını simgeleyen Zeus Olybris/Olybreus Kültünün merkezinin bulunduğu tapınakları ile eşi benzeri olmayan büyüleyici bir kenttir. Kentte Thetys mozaiğinin de içinde olduğu 2 ve 3 yy. ait çeşitli mozaikler tespit edilmiştir.”

Farmakolojinin Babası Ünlü Eczacı Dioskorides Anavarza’da Yaşamış

“Zafer takının güneydoğusunda halk arasında Ali Kesiği adı verilen ve kayalık kütleyi iki parçaya ayıran geçitleri ve bu kayalıklar üzerindeki anıtları önemlidir. Anazarbos’ta çok miktarda keten dokuma atölyesi, taş işçisi ve zanaatkârların faaliyet göstermiş olduğu bilinmektedir. Anavarza’da yaşamış önemli şahsiyetler arasında, ünlü şair Oppianus ve tüm dünyada Farmakolojinin babası olarak kabul edilen ünlü eczacı Dioskorides ilk başta sayılabilecek isimlerden bazılarıdır. Ayrıca Anavarza adına 2018 yılından buyana çalıştaylar ve süreli bilimsel Sempozyumlar düzenleniyor. Anavarza adına Uluslararası süreli bilimsel dergiler çıkartılmaya başlayacağız.”