Doç. Dr. Şirvan Kalsın, “Türk Dil ve Kültür Tarihinde Siyasetnameler”  başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Doç. Dr. Kalsın Aristo’nun siyaseti “insanların kendi hayatlarını iyileştirmek ve iyi bir toplum yaratma için giriştikleri faaliyetler” şeklinde tanımladığını ve siyaseti en üstün bilim olarak değerlendirdiğini söyledi. Doç. Dr. Kalsın, siyasetnamenin “devlet yönetimiyle, hükümdarlarla ilgili eser” olduğunu dile getirerek siyasetin bir anlamının da “suçluyu şeriat kurallarına göre cezalandırmak” olduğunu söyledi.

Kan Bağışının Önemi

Prof. Dr. Şule Menziletoğlu Yıldız da, “Kan Bağışının Önemi”  başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Kanın, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir ürün olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Menziletoğlu Yıldız, kimlerin kan bağışçısı olabileceğinden ve hangi şartları taşıması gerektiğinden bahsetti. Kan bağışı yapabilmek için 50 kg’nin üzerinde olunması gerektiğini belirten konuşmacı, 18-65 yaş arası sağlıklı her bireyin kan bağışı yapabileceğini söyledi. Kadınların 120 gün, erkeklerin ise 90 gün arayla kan bağışlayabileceklerini belirten Prof. Dr. Menziletoğlu Yıldız, yılda 3-4 kez kan bağışı olabileceğini dile getirdi. Kan bağışladıktan sonra uyulması gereken kurallardan da söz eden Prof. Dr. Menziletoğlu Yıldız, bu işlemden sonra bol sıvı tüketilmesi gerektiğini, ilk 4 saat aşırı sıcak ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Söyleşiler, Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.