Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 77’nci yıldönümü nedeniyle açıklama yapan ADD Adana Şube Başkanı Eker, köy enstitülerini  överek “Köy Enstitüleri, Cumhuriyeti kuran kadroların eğitimin ve kalkınmanın köyden başlayacağına inanmalarının bir sonucu olarak 17 Nisan 1940’da hayata geçirdikleri bir aydınlanma projesidir” dedi.
“KÖY ENSTİTÜLERİ, DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR PROJEDİR”
77.kuruluş yıldönümünün kutlandığı Köy Enstitülerinin, dünyada eşi benzeri olmayan bir proje olduğunu kaydeden Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, şöyle konuştu;
“Türkiye’nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün projelerden biri Köy Enstitüleri olmuştur. Bu proje ile eğitim ve kültür alanında gerçekleştirilen yenilikler yüzyıllardır kul zihniyeti ile yetiştirilmiş halkın özgürleştirilmesi temeline dayandırılmıştır. Köy Enstitüleri, çok zor koşullarda kendi topraklarında kendi ayakları üzerinde durmanın öyküsü olmuştur. Türkiye’de yazın ve düşün hayatına yön veren aydınlarımızın çoğu Köy Enstitülerinden çıkmıştır.
“KÖY ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI SİYASİ DÖNÜŞÜMÜN ADI OLMUŞTUR”
Zamanla menfaatleri zarar gören iç ve dış güçler enstitüleri kapatma yoluna gitmişlerdir. Köy Enstitülerinin kapatılması aynı zamanda siyasi dönüşümün adı olmuştur. Bu süreçten sonra her alanda olduğu gibi eğitim alanında da ABD patenti uygulamalar eğitim politikamıza yön vermeye başlamıştır”
“PROJENİN MİMARLARINI RAHMETLE ANIYORUZ”
ADD Adana Şube Başkanı Eker “Bu duygu ve düşüncelerle bir aydınlanma projesi olan Köy Enstitülerinin kuruluşunun 77.yıldönümünü kutluyor bu projenin mimarları olan Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u saygı ve rahmetle anıyorum” şeklinde açıklamasını tamamladı.