İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Tan, kadına yönelik şiddetin bütün dünyada en yaygın insan hakkı ihlalleri arasında yer aldığını vurguladı.

Dünya tarihinin en kanlı diktatörlerinden, 31 yıl boyunca Dominik Cumhuriyeti’ni yönetmiş diktatör Rafel Trujillo’ya karşı cesaretle mücadele eden Maribal kardeşlerin, 25 Kasım 1960’da vahşice öldürüldüğünü, diktatörün talimatıyla işlenen bu cinayetten sonra artan ayaklanmalarla beraber diktatör ve diktatörlüğün Dominik’te yok olduğunu vurgulayan, bir diktatörü deviren bu üç kadının anısına, 1981’den beri, Mirabal kardeşlerin öldürüldüğü gün olan 25 Kasım’ın kadına karşı şiddetle mücadele etme günü olarak anıldığını kaydeden Tan,  1999 yılında da BM tarafından “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında açıklama yapan Tan, “Kadına yönelik şiddet, bütün dünyada en yaygın insan hakkı ihlalleri arasında yer alıyor. Dünyanın dört bir yanında toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet devam ediyor. Ve bu şiddete, cinsiyet eşitsizliğine,  gericiliğe, militarizme, savaşa, faşizme karşı etkinliği giderek artan mücadeleler sürdürülüyor” dedi.

ŞİDDET, TACİZ, CİNAYET DEVAM EDİYOR!

Ülkemizde de hemen her gün kadın cinayeti işlendiğini ifade eden Tan, kadınların cinsel şiddete, tacize ya da tecavüze uğradığını, yaygın medyanın bu cinayet, taciz, tecavüz, şiddet haberlerini sıradan vakalar olarak sayfalarına taşıdığını söyledi.  Tan, “Ne yazıktır ki faillere, iyi hal, haksız tahrik gibi cezai indirimler uygulanmaya devam ediyor” diye konuştu.

Ülkemizde, Ekim ayında öldürülen kadın sayısının 34, 2018 yılının ilk 10 ayında ise 363 olduğuna işaret eden Tan, şunları söyledi:

“Bunun yanı sıra her an ölüm tehdidi altında şiddet görerek yaşamını sürdürmeye çalışan kadınlar olduğunu; kadına yönelik şiddet,  çocuk istismarı ve cinsel şiddet vakalarının basına yansıyandan çok daha fazla olduğu bilinmektedir.

Kadınlar, kendi hayatları hakkında karar verme yetkisine sahip olan özgür ve eşit bireyler olarak görülmediği, kadın emeği, bedeni, kimliği üzerinde kurulmak istenen tahakküm ortadan kalkmadıkça, bizzat yetkili ağızlardan üretilen ve pompalanan cinsiyetçi söylemler son bulmadıkça kadınların şiddet görmediği bir toplumsal yaşama ulaşmak mümkün değildir. Çünkü bu saydıklarımızın tümü kadına yönelik şiddete dayanak olmaktadır. Kadınların,  sokakta, minibüste, kamusal alanda kıyafetleri nedeniyle tanımadıkları erkekler tarafından darp edilme haberlerinin yabancısı değiliz.  Ülkemizde uzun süreden beri derin bir ekonomik kriz yaşanıyor. Halkın alım gücünü düşüren, işyerlerinin kapanmasına neden olan, işsizliği ve yoksulluğu artıran ekonomik kriz her geçen gün hayatlarımızı daha fazla etkiliyor. Kadınlar fiziksel ve psikolojik şiddetin yanı sıra ekonomik şiddete de maruz kalmaktadır.

159 BİN 263 ÇOCUK İSTİSMARCISI!
Adalet Bakanlığı verileri Türkiye’de 2006-2017 yılları arasında çocuklara yönelik istismar girişiminde bulunan 159 bin 263 kişi olduğunu gösteriyor. Üstelik rakamların her yıl çarpıcı bir şekilde arttığı dikkat çekiyor. Yani Türkiye’nin çocuğa yönelik cinsel istismar problemi hızla büyüyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, kadınların öldürülmediği, kadın ve çocuk istismarlarının olmadığı bir toplumsal yaşam mümkün diyoruz. Demokratik, eşit, adaletli, insan haklarından taviz vermeyen, şiddet, tecavüz ve istismarın olmadığı bir topluma ulaşmak için mücadele etmek insan olarak en temel sorumluluğumuzdur.”