SIĞ ODAKLI BİR DEPREM

JFMO Adana Şube Başkanı Melih Baki, yaptığı yazılı açıklamada 30 Temmuz’da yerel saat ile 01: 00’de büyüklüğü 5,2 olan şiddetli bir deprem meydana geldiğini anımsattı.

Depremin 21 km derinlikte olduğunu kaydeden Baki, meydana gelen depremin sığ odaklı olduğunu söyledi. Adana, Mersin ve İskenderun bölgesinde kuvvetli hissedilen depremin Hatay, Gaziantep, Ulukışla, Niğde, Aksaray da hafif hissedildiğini aktaran Baki, “Çözülen faylanma mekanizması sonucu; depremin KKD-GGB yönlü normal faylanma sonucu meydana geldiğini göstermektedir” diye konuştu.

 

ARTÇI DEPREM OLMADI

Ana depremden hemen sonra bölgede artçı deprem meydana gelmediğinin altını çizen Melih Baki, bu durumun bölgenin tektonik özelliklerinden ve deprem üreten kaynağın deprem oluş düzeninin farklılığından kaynaklandığını ifade etti.

 

KARATAŞ-YUMURTALIK FAYININ DENİZ UZANTISINDA OLDU

Güney Kıbrıs açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin sıkışma sonucu oluştuğunu ve Karataş açıklarında olan 5,2.depremin artçısı olmadığını dile getiren Baki, oluşan 5,2 büyüklüğündeki depremin Karataş-Yumurtalık fayının deniz uzantısında meydana geldiğini bildirdi.

 

ARAŞTIRMALARIN DENİZ İÇİNDEKİ KISMI EKSİK KALDI

Depremin deniz içinde olması nedeniyle araştırmaların deniz içindeki kısmının eksik kaldığını belirten Baki, “Depremin fazla hissedilmesinin nedeni odak merkezinin derin olmasıdır.  Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Niğde, Aksaray’da fazla hissedilmesinin nedeni budur. Adana da çok fazla hissedilmesinin ana nedeni ise gevşek zemin üzerine kurulu olmasındandır. Kabuktaki bu gevşek zeminde yayılan depremin P dalgası süratli yayılmıştır. Enerji boşalım yönü kuzey - doğu yönünde olmuştur. Kırık ilerleme hareketi de bu yönde gelişmiştir. Beklenen artçıların gelmemesi bölgemizdeki deprem aktivitesinin arttığının göstergesi olmuştur” şeklinde konuştu.

 

PANİĞE KAPILMADAN NORMAL HAYATA DEVAM EDİLMELİ

Akdeniz’in ve yaşadığımız bölgenin sismik olarak aktif bir dönem içinde halkın paniğe kapılmadan normal hayatlarını sürdürmeleri gerektiğini belirten Melih Baki, deniz kenarında tatilde olanların ise  normal tatillerini sürdürmesi ancak denizde fazla açılmamaları gerektiği uyarısında bulundu.

 

EN BÜYÜK GÖREV BELEDİYELERE DÜŞÜYOR

Baki, “En büyük görev bölgemizdeki belediyelere düşmektedir. Çok duyarlı davranmaları gereklidir. Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin depreme dayanıklı yapı tasarımında; zemin etütleriyle ilgili bölümünün 1.maddesinde jeofizik uygulamaların yapılıp yapılmadığına mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca belediyelerimizin iç hizmet yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek konuyla ilgili denetim birimlerini kurmalıdırlar” ifadelerini kullandı.