Adanahabermerkezi.com

Adanahabermerkezi.com editörüne açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, “Bölgemiz birinci derece deprem bölgesi. Tarih boyunca yaşadığı doğal olaylar depremler ve sellerle  sarsılmış. Deprem olacak mı evet olacak. Son 50-60 yıldır hep aynı acıları yaşıyoruz. Ders aldık mı? Hayır.50-60 yıldır deprem öncesi önlemleri neden tartışmıyoruz. Deprem coğrafyasında bulunan japonya, Amerika, Rusya, Çin ve. Avrupa ülkeleri deprem öncesi önlemleri ve denetimleri nasıl yapıyor. Bir incelesinler.Okusunlar.” diye konuştu.

“ADANA’DA TABAN SUYUNUN YÜKSELMESİ BÜYÜK RİSK”

Adana’da Çatalan içme suyu projesinin hayata geçirilmesiyle yeraltı kuyularının kullanılmamasından kaynaklı "taban suyu yükselmesi" yaşandığını aktaran Baki, bu durumun binaların bodrum katlarındaki taşıyıcı sistemde zarara neden olduğunu söyledi. Baki sözlerini şöyle sürdürdü;

"Kuyuların kapatılması ve Regülatör köprüsünde su tutulmaya başlanmasıyla yeraltı suyu seviyesi 1.7-2 metre yükselti. Çatalan öncesi yapılan çok katlı yapıların bodrum katları suyla doldu. Adana havzası alüvyon kökenli birimlerden oluşmaktadır. Bodrum katları su ile dolan apartmanların taşıyıcı sistemlerinde ciddi çürümeler oluştu. Olası bir depremle bu gibi binaların durumu çok vahim. Bir an önce bu durumda olan binaların envanterinin çıkarılması gerekir. Buralara Mühendislik hizmetleri sunulması gerekiyor. Kenti idare eden yetkililer bu duruma vakit kaybetmeden çözüm bulmaları gerekiyor.”