Van'da yaşanan deprem sonrası yürekler bir kez daha ağıza geldi ve bir kez daha gözler Türkiye'deki deprem hareketlerine çevrildi. Acıbadem Adana Hastanesi tarafından düzenlenen “Türkiye'de Deprem Gerçeği” konulu konferansta Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki bütün deprem hareketlerinin sorumlusunun “Akdeniz Bölgesi” olduğunu iddia eden Baki, yaşanacak depremlerle Akdeniz'in belli bir sürü sonra kaybolacağını ve göller bölgesine dönüşeceğıni söyledi. Konferansta ayrıca, Van'da yaşanan deprem felaketinde gönüllü sağlık hizmet veren Acıbadem hekim ve hemşirelerine, Hastane Başhekim ve Direktör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kibar tarafından, Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar imzalı plaketler takdim edildi.


Acıbadem Adana Hastanesi tarafından “Türkiye'de Deprem gerçeği” konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, depremler sonucu dünya haritasının sürekli değiştiğine dikkat çekerek "Dünyanın her yerinde meydana gelen büyük depremler, muhakkak bir belirti gösterir. Bu nedenle belirtileri iyi gözlemlemek gerekir" dedi.


TÜRKİYE'DEKİ DEPREMLERİN SORUMLUSU AKDENİZ BÖLGESİ'NDEKİ HAREKETLİLİK


Türkiye'de sık sık yaşanan deprem hareketliliğinin nedeninin Akdeniz Bölgesi olduğunu iddia edip; bunu sunum ve haritalarla dinleyicilere aktaran Melih Baki, "Bölgemizden, fay hatları vasıtasıyla aktarma oluyor. Depremler sonucu Akdeniz yılda 2.5 cm hareket ediyor. Bu nedenle bir müddet sonra Akdeniz Bölgesi “Göller Bölgesi'ne” dönüşecek. Üstelik bu hareket sonucunda yaşadığımız coğrafya normalde kuzeye doğru gitmesi gerekirken, deprem hattı sert olduğu için, onu aşamayarak batıya doğru gidiyor" diye konuştu.

Adana'nın deprem bölgesi olduğunu ifade eden Baki, "Adana'nın deprem bölgesi olduğunu bile bile depreme dayanıksız bina yapmak cinayettir. Binanın zemin etüdünden bitimine kadar yapanlara yasal cezai sorumluluğu olması gerekiyor. Bu maddenin yasalara muhakkak geçmesi lazım. Umarım Van depreminin ardından bu madde geçer" diye konuştu.

HER DEPREMİN ARDINDAN ENVANTER ÇIKARILMALI

Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından envanter çıkarılmadığını da hatırlatan Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, "Deprem geçirmiş bir kentte, deprem envanterinin çıkarılması ve bir sonraki depremde binanın durumunun ne olduğunun tespit edilmesi lazım. Ancak Türkiye'de envanter çıkarılmadığı için binaların durumunun ne olduğu hiç belli değil. Sonucunda yaşanan facialar da ortada. Artık buna bir çözüm bulunmalı ve envanter çıkartılmalı" dedi.

Baki'den sonra söz alan Acıbadem Adana Hastanesi Klinik Kalite İyileştirme Sorumlusu Beste Aydın, doğal afetlerle ilgili hastanede yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Aydın, Acıbadem Adana Hastanesi çalışanlarına yönelik doğal afet eğitimlerinin yıl boyunca sürdüğünü, yılda bir kez de deprem tatbikatı yaptıklarını bildirdi.
Konuşma ve sunumun ardından, Van'da yaşanan deprem felaketinde gönüllü sağlık hizmet veren Acıbadem hekim ve hemşirelerine, Hastane Başhekim ve Direktör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kibar tarafından, Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar imzalı plaketler takdim edildi.

Hastanede her yıl bir defa yapılan ve felaket nedeniyle tekrarlanması planlanan deprem tatbikatı ise olumsuz hava şartları nedeniyle ertelendi.