MİMAR SİNAN EŞSİZ ESERLER BIRAKTI

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi Mimar Sinan'ın ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma töreni gerçekleştirdi. Mimar Sinan Anıtında oda yönetimi ve üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, anıta çelen bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından bir basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mimar Sedat Gül, Mimar Sinan'ın yüz yıla yaklaşan yaşamı boyunca tasarlayıp gerçekleştirdiği eserlerin her birinin dünya mimarlığına esin kaynağı olduğunun vurgulayarak, “Eşsiz yapıtlarıyla ülkemizin ve toplumumuzun kültür elçisi olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 434. yılında saygıyla anıyoruz” dedi.

Mimarlar Odası olarak her yıl Sinan’ın ölüm yıldönümünü takip eden hafta boyunca  ulusal ve uluslararası düzeyde anma etkinlikleri düzenlendiğini kaydeden Gül, “Sinan’ın mimarlığının üstün evrensel değerinin, gerek bulunduğumuz coğrafyada gerekse çağdaş dünyada daha çok tanınması, eserlerinin ve yaklaşımının gelecek nesillere aktarılarak ilham kaynağı oluşturması için çalışmalar yürütmek Mimarlar Odası’nın ve mimarların toplumsal ve tarihsel sorumluluğudur” diye konuştu.
Mimar Sinan’ın kendi döneminin en önemli mekan yapılarını oluşturan eserlerinin  “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesine girdiğini kaydeden Gül, “Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınmıştır” ifadelerini kullandı.

“RANT ODAKLI GELİŞMELERİ KAYGIYLA İZLİYORUZ”

Mimar Sinan'ın Anadolu’nun yanı sıra Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği özgün eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri ile ülkemize ve uygarlık tarihine damgasını vurduğunu ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mimarlar Odası, 1988 yılından beri her iki yılda bir Mimar Sinan anısına Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ni düzenlemektedir. Sergi ve Ödül Programı kapsamında verilen en büyük ödül, tüm meslek hayatı boyunca verdiği eserleri ve mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle bir mimara veya ortak çalışan mimarlara verilen “Mimar Sinan Büyük Ödülü”dür. Mimar Sinan’ın eşsiz mirası olan yapılara sahip ülkemizde ve kentlerimizde; mimarlık, yapı sanatı ve kültürü ile şehircilik ve planlama adına ortaya konan büyük kentsel müdahaleleri ve rant odaklı gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Mimarlar Odası olarak; tarihsel ve kültürel varlıkların korunmasının devletin asli görevlerinden olduğunu hatırlatıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık kapsamında, mimari ve kültürel mirası tahrip eden politika ve uygulamalara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi vurguluyoruz.”

Sedat Gül, Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri çerçevesinde Mimarlar Odası Adana Şubesi'nde Mimar Sinan Eserleri Sergisi açılacağını ve bu yıl 24. kez gerçekleştirecek Geleneksel Mimar Sinan Resim Yarışması'nın  ödül töreninin 23 Nisan'da yapılacağını da sözlerine ekledi.