Mimarlar Odası Adana Şubesi’nde gerçekleştirilen, Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığından Özlem Kulak, Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, ABİT (Adana Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü) Başkanı İzzet Altınsoy, PAB, ABDOSD (Adana Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği) Dernek Başkanı Tekin Güleken, ÇÜ  Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Prof. Dr. M. Faruk Altunkasa, mimarlar ve bisiklet kullanıcılarının yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmasını yapan  TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün katılımcılara ve konuyla ilgili yapacakları sunum için Tan Kanmaz, Emrah Güllüoğlu, Gökçe Çelik ve Özkal Yüreğir’e  teşekkür ederek;  “Adana’nın mevcut durumu, trafik ve ulaşım problemleri göz önüne alındığında çok önemli gördüğümüz bisiklet kullanımının  artırılması yönünde  bir çalışma başlatmayı amaçladık. Avrupa ve Amerika’da, hem de New York gibi bir metropolde bile bisiklet yollarıyla ilgili yapılan çalışmalarla önemli sonuçlar elde edildiğine şahit olmaktayız. Bu örneklerdeki başarıların, gerek coğrafi yapısı, gerek spora düşkün ve bir çok sporcu yetiştirmiş Adana’da da bu işin  kotarılabileceği kanaatindeyiz. ‘İki Teker Adana’  başlığında yaptığımız çağrı ile bisiklet kullanıcılarının oluşturacağı bir platform oluşturma çabasındayız. Toplantının Mimarlar Odası’nda olması Mimarlar Odası’nı platformun yürütücüsü veya sahibi yapmayacaktır. Tüm kesimlerin sahip çıkacağı ve spor olmaktan öte, Adana’nın bisikleti ulaşım aracı olarak da kullanılabileceği bir yapıya ulaşmasını temenni ediyoruz. “


TAN KANMAZ, “İLÇE VEYA SEMT BAZINDA BİSİKLET YOLU AĞI İNŞA EDİLMELİ”

Kentte genellikle yaya yolculuğunun motorlu taşıt yolculuğuna dönüştüğünü ifade eden Mimar Tan Kanmaz,  yaptığı görsel sunumda “Trafik kaynaklı çevre kirliliği ve park sorununa karşı en etkili çözümlerden biri, bisiklet kullanımıdır” dedi.

Kanmaz, “Çevre kirliliğinin oldukça arttığı kentlerde, bisiklet kullanımı bu soruna alternatif bir çözüm olarak önemli bir konumdadır. Motorlu araçlar, yarattıkları kirlilik ve gürültü, yakıt için daha fazla harcama, park sorunu gibi nedenlerle olumsuzluklar ortaya koymaktadır. Çevreye saygılı olan bisiklet ise, hem tüm bu olumsuzluklardan uzaktır, hem de genç yaşlı her gruba hitap ederek; spor, rekreasyon, rahatlık, sağlık ve ulaşım için masrafsızlığı ile de ekonomi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada şehirde yaşayan, özgürlük, sağlık ve iyi çevrenin değerini bilen, vücudunu formda tutmak isteyen ve boş zamanlarını meslektaşları ile paylaşmak isteyen kişileri bir araya getirmek, mümkün olduğunca çok insanın işe araba yerine bisikletle gitmesinin sağlamak amaçlanmıştır. Bisiklet kullanımının özendirilmesi azalan atıklar, daha az ses ve daha seyrek trafik sıkışıklığı sağlanması ile çevrenin gelişimini sağlayacaktır. Buna ek olarak kamu sağlığı iyileşecek ve sağlık maliyetleri azalacaktır. Trafik sorunu ile baş etmeye ve yaşam kalitesini yükseltmeye çalışan şehirler için sürdürülebilir bir ulaşım modeli belirlenmesi gerekmektedir. Bisikletin kent içinde tamamlayıcı bir ulaşım sistemi olarak değerlendirilerek özellikle ilçe veya semt bazında bisiklet yolu ağı inşa edilmesi Adana ulaşımına oldukça olumlu etki sağlayacaktır.” Diye konuştu.

İNTERAKTİF TOPLANTI

Toplantı interaktif şekilde devam etti. Katılımcılar, kentin eksik kalmış bisiklet yollarının tamamlanması konusunda hem fikir olarak; “Trafiği günden güne sıkışan Adana için uygun bir ulaşım çözümü olabilir mi?, Coğrafi olarak çok müsait olan Adana dünyadaki muadilleri gibi bir bisiklet kenti olabilir mi?, Bisiklet kullananın ‘’ne istediği”?   Kullanmayanın ‘’neden kullanmadığını’’?  sorularına cevap arayan ve çözüm yolu öneren konuşmalar yapıldı ve konu ile ilgili bir çalıştay yapılmasının gerekleri üzerinde duruldu.

“BAŞKAN, İKİ TEKER ADANA ÇALIŞTAYINDA BULUŞALIM”

Toplantının sonunda söz alan Ozan Tüzün; görüşlerden faydalandıklarını, sunumun Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik kurulunda, Büyükşehir Belediye Başkanımızın katılımlarıyla yapılmasının planlandığını, yakın zamanda gerçekleşecek toplantıya görüşleri taşıyacağını belirterek, bu güzel güne  “Başkan, iki teker Adana çalıştayında buluşalım” çağrısının uygun olacağını belirtti ve tekrar teşekkür ederek toplantıyı yeniden buluşmak umuduyla kapattı.