Türkiye'nin çeşitli illerinden Adana'ya gelen mimarlar Misis'i gezdiler. Restorasyonu devam eden  Kervansarayı ve  değirmenleri gezen mimarlar yapılara hayran kaldılar. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde tarihi değirmenler  gördüklerini ancak Misis'te bulunan değirmenlerin ve kervansarayın diğerlerinden çok ihtişamlı olduğunu belirtiler. Çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin önemli bir turizm merkezi olacağını söylediler.

MİSİS AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK 

Gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmaları ve arkeolojik kazıları ile MİSİS’i yeniden gün yüzüne çıkararak Türk turizmine dahil etmek istediklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan; “MİSİS, Tarihi Misis Köprüsü Höyük kazıları, Havraniye Kervansarayı, Lokman Hekim Camii, Doğu ve Batı Değirmenleri ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin gün yüzüne çıkmasını heyecanla bekliyoruz. MİSİS, turizm açısından Adana'ya ve Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacaktır.'' dedi.


Çalışmaların 2012 yılında başladığını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Adana Yüreğir Belediyesi’nin ana yükleniciliğinde, İtalyan Pisa Üniversitesi, Kültür Bakanlığı destekleri  ile 2012 yılında “Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi” adıyla  startını verdiğimiz  arkeolojik çalışmalar, TKB (Tarihi Kentler Birliği)  ‘En İyi Proje’ ve ‘Sürdürülebilir Proje’ 'Başarı ' ödülü aldı. Farklı bir çok  medeniyete yurt olan ve İpek Yolu üzerinde bulunan  Misis, tarihin tüm dönemlerinde şifa arayanların akın ettiği bir sağlık merkezi olmuş, doktor yetiştiren sağlık tapınakları ile ünlenmiş bir bölgeydi.  Antik kentteki kazılar  bu nedenle arkeoloji dünyasında tarafından yakından takip ediliyor.'' şeklinde konuştu.