Mimarlar Odası Adana Şubesinde basına tanıtılan kitaplar hakkında bilgi veren Oda Başkanı Ozan Tüzün, “Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da kentsel dönüşüm kavramı üzerinde birçok tartışma yapılmaktadır. Özellikle 1998 Ceyhan ve 1999 Adapazarı depremlerinden sonra gündeme gelen depreme ve doğal afetlere dayanaklı yapı stokumuzun yetersizliği ve kentlerin büyük yerleşim alanlarında nüfus yoğunluğunun büyük kısmını kapsayan plansız ve depreme dayanaksız yapıların ve yerleşimlerin dönüştürülmesi amacıyla 16.05.2012 tarihli ve 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” hazırlanmıştır. Hazırladığımız bu kitapçıklarda Kentsel Dönüşüm yasası olarak bilinen söz konusu yasa, soru cevap şekline çevrilmiş ve içeriğindeki hususların tamamına yer verilmeye gayret edilmiştir. Kitapçık parsel bazında yapılan dönüşüm uygulamaları üzerinde bir miktar daha fazla durmakta, yol ve yöntemler hakkında daha fazla bilgiler içermektedir. Riskli yapı yenilemelerinin hak sahipleri tarafından yapılmasının yaygınlaşmasının kentlerin geleceği hakkında daha olumlu sonuçlar doğurabileceği kanaatiyle, hak sahiplerinin doğrudan ve öncelikle olarak mimarlara danışmasının hedef alındığı söylenebilir.”

MAĞDURİYETLER YAŞANMAMALI

Adana’da gerek merkezi hükümet, gerek yerel yönetimler tarafından uygulanan veya uygulamaya konulmak istenilen kentsel dönüşüm alanlarındaki yer seçimi, proje ve yapılaşmaların da ele alındığı bir başka çalışmanın yapılmasında da fayda görmekteyiz. Konuyu, kendilerine vaat edilen yaşam koşulları, memnuniyet ya da mağduriyetleri bakımından hak sahipleri açısından ve kentimizin ve toplumun bu kent üzerindeki hakları bakımından inceleyen, somut örneklemelerle toplumun bilgilerine sunulacak yeni bir çalışmanın sonraki dönemlerde gerçekleşmesini umut ediyoruz.”


Kentsel Dönüşüm Komisyonumuz ve bilgi havuzu niteliğindeki konu ile ilgili çalışmaları ile hazırladığımız “Kentsel Dönüşüm Nedir” ve “İyi Kentsel Dönüşüm Nasıl Olmalıdır?” başlıklı kitapçıklarımız, sektörün içinde olan her kesime ve vatandaşlarımıza rehber olmasını diliyoruz. Kitaplarımız şubemizden edinebilir ya da web sitemiz www. adanamimod.org.tr’den izlenebilir.” Diye konuştu.