Telif ve müelliflik hakları konusunda bir çok şikayet aldıklarını belirten Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Mimari telif  hukukunda değişiklikler konusu öteden beri uyuşmazlıkların temel kaynaklarından birisi olmaktadır. Değişikliklerin eser sahibinin haklarını nasıl etkilediği ayrı ayrı incelenmesi gereken bir husustur ve mimari eserlerin değiştirilmesi özel bir yere sahiptir”

 “BU KONUDA BELEDİYELER DUYARLI DEĞİL”

Mimarlara ait müelliflik hakkının aynı zamanda sorumlulukları da beraberinde getirmesi gerektiğini belirten  Başkan Tüzün, “Meslektaşlarımızın yaptığı bazı projelerin müdahaleye uğradığını, belediyeler tarafından, aynı parsel içerisinde bir başka yapıya izin verildiğini,  tadilat projelerinin aynı müellif tarafından  yapılmasının yasal zorunluluk olduğunu hatırlatmamıza rağmen belediyeler  müelliflik hakları konusunda duyarlı davranmadıkları yönünde şikayetler  alıyoruz.”

“OLUMSUZ GELİŞMELER YAŞANIYOR”

Ayrıca son yıllarda  Bakanlık  tarafından hazırlanan   yönetmeliklerde  yapılara ait  eser niteliğinin belirlenmesi hususunun belediyelerde kurulacak olan estetik  komisyonlara verilmiş olmasından kaynaklı olarak bazı olumsuz gelişmeler yaşandığınında altını çizen Başkan Tüzün, “Bütün bu karmaşanın içinde telif ve müelliflik konusunda çok yoğun çalışma ve çabaları olmuş bir avukat olarak Sayın Cahit Suluk davetimizi kabul ederek aramızda. Telif hakları konusunda neler oldu? Neler bitti? Doğrudan kendisinden dinleyeceğiz. Geldiği için ve paylaşacağı bilgiler  için kendisine şimdiden  teşekkür ediyoruz.” Dedi.

AV. DR. SULUK, “ESER NİTELİĞİ, PROJE VE YAPI İÇİN AYRI AYRI DEĞERLENDİRİLEN UNSURLARDIR ”

Telif hakları konusunda  bir çok anlaşmazlıklar olduğunu ve konularda mahkemelere yansımış davalar ve sonuçları olduğunu, bir ürünün eser sayılabilmesini gerektiren şartları sıralayarak  konuşmasına başlayan İstanbul Barosu avukatlarından Dr. Cahit Suluk mimari eserlerle ilgili ilkeler nasıl uygulanıyor?  Ne tür hukuki problemler çıkıyor?  Mahkemeler bu konuya nasıl yaklaşıyor? Konularına açıklık getirerek sonuçlanmış davalardan örnekler vererek ayrıntılı bilgiler verdi ve katılımcı mimarların merak ettiği soruları yanıtladı.