Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu tarafından Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu asil üyeliklerine, Hüseyin Sayar, İmdat Çetiner, Metin Karabacak, Şahin Kılıç, Ayhan Tuğcu, Hasan Serin ve Merve Eceviş, Yönetim Kurulu Yedek Üyeliklerine  ise, Alper Tapanyiğit, Volkan Şengül, Seçkin Gençler, Şemsettin Emare, Malik Akyıldız, Seda Aydın Akarçay ve Kenan Fitik aday gösterildi.

Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu Sözcüsü Hüseyin Sayar,  tüm üyelerini kucaklayan, mesleki etik kurallarına ve insani duyarlılık ilkelerine saygılı bir anlayışla oda yönetimine aday olduklarını bildirdi. Demokrat Danışma ve Demokrat Mühendisler Grubu’nun MMO Adana Şubesi kurulduğundan bu yana var olduğu ve yaklaşık 35 yıllık geçmişi bulunduğuna dikkat çeken Sayar, şöyle konuştu:

 

 “Anti-emperyalist, yurtsever ve katılımcı değerlere sahip çıkan, çağdaş ve ileri toplumu savunan bütün düşünceler bu grup içersinde kendisine yer bulmuştur. Eksiklerini güncelleyerek dostça-kardeşçe tartışmalarla ama yukarda saydığımız değerlerden ödün vermeden bugüne gelmiştir. Demokrat Danışma- Demokrat Mühendisler Grubu değişimden yanadır. Ancak savaşsız sömürüsüz bir dünya, halkların kardeşliği, demokratikleşme ve sanayileşme için merkezi demokratik kitle örgütlülüğünü savunmaktadır. Dinamiklerimizi, üyelerimizin ve halkın çıkarlarından yana kullanma iradesi değişmezlerimizin en başında hala durmaktadır” dedi.

 

KİTLESEL KATILIM VE ÇOĞULCULUK YOK EDİLDİ,

ÜYELERİN VE KAMUNUN ÖRGÜTÜ OLDUĞU UNUTULDU

 

Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu Sözcüsü Hüseyin Sayar,  son yıllarda şube yönetiminde merkezi demokratik kitle örgütlülüğünün çarpıtıldığını, kitlesel katılım ve çoğulculuğun yok edildiğini, katılım organlarına ihtiyaç duyulurken var olanların da yönetim otoritesinin hissedildiği yerler haline geldiğini savundu.

Şubede komisyonların işlemez haline getirildiğini ve danışma kurulunun kuruluş ilkesine uygun çalıştırılmadığı vurgulanan ve Sözcü Hüseyin Sayar tarafından okunan açıklamada, şöyle denildi:

“Uzun yılların deneyimleri ve güncel değişimden yana duruşumuza karşın son yıllarda Şubemizde buna aykırı davranışlar geliştirilmiştir. Bazı kavramların ya içi boşaltılmış ya da kavramlar özünden uzaklaştırılmıştır. Merkezi demokratik kitle örgütlülüğü çarptırılmış, kitlesel katılım ve çoğulculuk yok edilmiştir. Oda yeni katılım organlarına ihtiyaç duyarken, var olanlar da Yönetim otoritesinin hissedildiği yerler haline gelmiştir. Komisyonlar işlemez hale gelmiş, Şube Danışma Kurulu 3 ayda bir yapılan birkaç saatlik rutine indirgenmiştir. Katılımın ölçütü, kurs ve seminerlere katılım ve belgelendirme olarak algılanmaya başlanmıştır. Üyelerin söz ve karar sahibi olacağı kurulların önü açılamamıştır. Oda dinamiklerinden yararlanılarak veri edinme akla bile gelmemiştir. Kongreler ısmarlama bildirilerle yapılan ve etkinliği salonların dışında yeterli ölçüde olmayan bir hal almıştır. Odaya, misyonu ve vizyonu ISO standartlarında görülen bir işletme gözüyle bakılmıştır. Odanın, üyelerin ve kamunun bir vicdan örgütü olduğu unutulmuştur.”

 

SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETİLMEDE YETERSİZ KALINDI,

BELGE VE BİLDİRİ ÖRGÜTÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

 

Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubunun açıklamasında, Çukurova’nın ve Adana’nın büyük potansiyeline karşın sanayileşmede sürekli gerilediği, işsizlikte Türkiye şampiyonu olduğu, katma değer üretiminde geriye düşmesine karşın, Oda’nın yalnızca bildiriler yayınlayan hale geldiği, istihdam ve sanayileşme alanında çözüm üretme konusunda yetersiz kaldığı ifade edildi. Açıklamada, “Şubemiz belge ve bildiri örgütüne dönüşmüştür. Bu yetmiyormuş gibi çalışanları ve üyeleriyle sürekli sorun yaşayan şefkatsiz, çoğulculuğun çok uzağında konumlanmıştır. Üyelerine karşı mahkemelerde ve kendi bünyesindeki onur kurullarında kaybetmiş ve tazminat öder duruma düşmüştür” denildi.

 

Örgüt içi demokrasi ve meslek etiğinin yaşama geçirilemediği, üniversiteler ve sanayi örgütleriyle yeterince ve işlevsel birliktelik oluşturulamadığı belirtilen açıklamada, “Yerel dinamiklerin merkeze taşınmasında üstüne düşeni yapmamıştır. Merkezin oda dinamiklerini düzenleyici rolü yerine otoriter-emredici hale gelmesinde Şubemizin tutumunun da katkıları olmuştur. Diğer Şubelerin deneyim ve dinamiklerinden yararlanmayı düşünülmemiştir. Danışma Kurullarında ortaya konan farklı görüşler saygısızca “komploculuk” olarak algılanmıştır” görüşüne yer verildi.

 

DEMOKRAT MÜHENDİS GÖMLEĞİNİ ÇIKARDILAR

 

Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu açıklamasında, toplumsal dayanışmanın önünü açan “çeşitlilik içinde birlik, gökkuşağı gibi birlik, yöneticileri her an geri çağırma hakkı ve seçimlerde çarşaf liste” kavramlarına herkesçe saygı duyulduğuna dikkat çekilerek,  şu görüşler dile getirildi:

“Ancak bu değerleri siyasi olarak da savunduğunu söyleyen arkadaşlarımız Yönetim histerisine tutulmuş olmalılar ki “Başkanın öncülüğünde blok liste” diyerek, TMMOB ve MMO geleneklerinde yeri olmayan artık en ilkel demokrasilerde bile az rastlanılan bir tutum içersinde olmuşlardır. Birlikte yürüme çabalarını reddetmişlerdir.

Bu davranışların Şubemizin tarihi ve hafızası olan Demokrat Danışma ve Demokrat Mühendisler Grubu ile ilgisi olamaz. Zaten en sonunda da olanlar olmuş ‘Gömlek Çıkarma Modası’na uyarak Demokrat Mühendis gömleğini çıkarmışlardır. Bütün yaşananlar dikkate alındığında Kongremizde bu arkadaşlarla Şubeyi birlikte yönetme olanağı ortadan kalkmıştır. Demokrat Mühendisler Grubu tarihsel yürüyüşüne tüm üyelerimizi kucaklayan bir çizgide, ‘gömlek değiştirenlerin’ dışında devam edecektir.”

Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu’nun açıklamasında,  Oda yönetiminde üye ayırımı yapılmayacağı ve tüm üyelerin eşit görüleceği, çok güç koşullarda bulunan emekli makina mühendislerinin de bilgi birikiminden yararlanılacağı ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla mücadele verileceği kaydedildi.