Sabancı Merkez Camii İmam-Hatibi Pehlivan Kalıntaş’ ın okuduğu Kur’an-ı Kerimle başlayan program, İstiklal Marşının coşkulu bir şekilde katılımcılar tarafından söylendikten sonra Milli Marşımızın diğer Kıtalarını mahalli kıyafetler içerisinde Hacı Menekşe Hatun Kız Kur’an Kursu Öğrencisi coşkulu bir şekilde okurken izleyiciler gözyaşlarını tutamadı.

Açılış konuşmasını yapan Seyhan Müftüsü Halil Uzun “Bu gün bu salonun misafirleri kadar başka bir dönemde bu kadar duygulu, bu kadar izdihama sebep verecek şekilde katılımcı olduğunu sanmıyorum. Üzülerek ifade ediyorum ki salonda bulunan katılımcılar kadar erkek misafirlerimiz ve bayan misafirlerimiz geri dönmek zorunda kalmışlardır. Bu gün buraya yaklaşık 5000 kişi gelmiştir. Ancak 2000 kişi insanımız içeriye girebilmiştir. Peki bu ne mana ifade ediyor. Türkiye’ mizin tapusunu kanlarıyla imzalayan Van’ dan İzmir’e, Sinop’tan Adana’ya, Hakkari’den Çanakkale’ye şu aziz milletimizin tamamının Çanakkale’de akıttığı şehit kanlarının imzası vardır bu tapunun üzerinde. Şehitlik ve gaziliğin maneviyatının yüceliği sebebiyledir ki bu gün bu salon hınca hınç dolmuştur. Adana’ lılar bu salona koşa koşa gelmiştir çünkü Peygamberimiz (s.a.v) 1915 yılında “Evlatlarım zorda kalmasın diye Çanakkale’ye nasıl koşa koşa gittiyse” işte bu iman seli Peygamberlerinin gittiği yeri anmaya gelmişlerdir. Belki o dönemde topumuz, silahımız, bombalarımız yok denecek kadar azdı. Ama her şeyden önde olan fazla bir şeyimiz vardı o da imanımızdı. İşte haykırıyoruz ki İMAN VARSA İMKAN DA VARDIR. Hepimiz bu duygu ve düşüncelerle yürekten selamlıyor, bu günümüzü onurlandırmak için Ankara’ dan buraya teşrif eden başta Diyanet İşleri Başkanlığı Başmüfettişi Abdullah Vasfi YÜCE olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum. Selam ve dualarımı sunuyorum.” dedi.

Daha sonra selamlama konuşmasını yapan Adana İl Müftüsü Arif Gökce İslamın başlangıç tarihine atıflar yaparak Çanakkale’ de meydana gelen olaylar üzerinde kısaca durduktan sonra organizasyonu gerçekleştiren Seyhan Müftüsü Halil Uzun ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Adana yöresinin Mahalli sanatçısı Grup Şafak’ ın sanatçısı Ebedin Oğuz’ un söylediği duygu yüklü tarihi Türküler eşliğinde seyirciler arasında bulunan askeri üniformalı gazilerimizin sahneye çıkarak Türk Bayrağı ile yürümesi salondaki coşkuyu zirveye taşıdı. Zaman zaman ayakta alkışlanan gaziler bu programı tertip ettiğinden dolayı Seyhan Müftüsü Halil Uzun’a bir bayrak rozeti taktılar. Programa gönderilen telgraflardan başta Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kültür Bakanı Ömer Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Adana Valisi H. Avni Coş’ un telgrafları bizzat okunurken diğer telgraflar sahiplerinin isimleri okunarak teşekkür edildi.

Akabinde günün hatibi Diyanet İşleri Başkanlığı Başmüfettişi Abdullah Vasfi Yücel Çanakkale’ nin Ruhu konulu konferansını vermeye başladı. Yüce, hanımların İslam Tarihinde gösterdiği fedakarlıkların önemini gösteren konuşmasıyla başladığı konuşmasına Hz. Peygamber (s.a.v) dönemindeki cihadları bu uğurda kendisini mal ve canıyla ortaya koyan sahabenin cehdini, iştiyakını Bedir ve Uhud’ daki unutulmaz sahabe tablolarına ayrı ayrı değinerek duygu yüklü ortamlar meydana getirdi. Başta kendisi olmak üzere zaman zaman katılımcılar göz yaşlarına hakim olamadılar. Hele Seyit Onbaşı’ nın gösterdiği o tarihi destanı anlatırken salon bambaşka oldu. ilmek ilmek, nakış nakış işlercesine anlattığı Çanakkale Savaşı, konferansın son bölümünde gösterdiği “Hz. Muhammet (s.a.v) Çanakkale’ de” adlı kısa metrajlı film ve son olarak ta okuduğu şiir dinleyicileri baştan sona mest etti. Konferansın sonunda Adana Müftüsü Arif Gökce, Seyhan Müftüsü Halil Uzun ve Çukurova Müftüsü hatip Abdullah Vasfi Yüce’ ye bir çiçek takdim ettiler. Programın bitiminden sonra katılan tüm davetlilere Seyhan Müftülüğünce “Mehmet Akif ve Ben, Akif Dede ve Gün Gün Çanakkale” isimli üç kitap hediye edildi. Programa katılanlar Adana’ da Çanakkale ile ilgili ilk defa böyle ciddi ve duygu yüklü bir program izlediklerini buna emeği geçen herkese teşekkür ederek memnuniyetlerini belirttiler.