Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halid Milli, Türkiye’de önümüzdeki dönemde narenciye üretiminin artacağını ifade ederek, bunun yanında özellikle iç pazardaki narenciye tüketimini arttırma adına Türkiye’nin ‘Narenciye Tüketim Envanteri’ni çıkartacaklarını söyledi.

Türkiye’de narenciye tüketimi artırılarak, hem sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunulması, hem de çiftçinin ürününün değerlendirilmesi noktasında Adana Çiftçiler Birliği’nce Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan alınan 41 bin 371 TL’lik hibe desteği ile hayata geçirilen; ‘Narenciye Üretiminin Arttırılmasına Yönelik Stratejiler Projesi’ kapsamında ilk toplantı yapıldı.

Çiftçiler Birliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma sektör temsilcilerinin yanı sıra Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Remziye Karabucak, Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan ve Turunçgil A.Ş. Genel Müdürü Uğur Paksoy da katıldı.

Burada konuşan Halid Milli, Adana Çiftçiler Birliği olarak sektörün daha iyi bir noktaya taşınması adına yoğun bir çaba ve çalışma içerisinde olduklarını hatırlatarak, proje ile birlikte Türkiye’nin ‘Narenciye Tüketim Envanteri’ni çıkartacaklarını vurguladı. Bu kapsamda da hangi bölgede ne kadar narenciye tüketildiğinin il il tespit edileceklerini dile getiren Milli, bunun yanında sektörün güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyup, kendilerine de bir yol haritası belirleyeceklerini ifade etti.

Milli, “Önümüzdeki yıllarda narenciye de ciddi bir ürün artış olacak. Bu çerçevede ihracatçılarımız üzerine düşeni en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Ancak ne yazık ki, ülkemizde özellikle iç pazarda narenciye tüketimi istenilen noktada değil. Narenciye tüketimi açısından halkımız yeterli bilince sahip olmadığını düşünüyoruz. Proje bir bakıma, bu bilinci arttırmaya yönelik yapacağımız çalışmalarımızın da temel taşını oluşturuyor” dedi.

Proje uzmanı Sedef Çetiner de, projeye firma olarak danışmanlık hizmeti vereceklerini belirterek, ortaya konulacak çalışmalarla birlikte turunçgil sektörünün güçlü ve zayıf yönlerini belirleyecekleri gibi bunu da bir rapor haline getireceklerini anlattı. Çetiner, aynı zamanda da anket çalışması yaparak, bu raporun içeriğini daha da zenginleştirmek istediklerini de sözlerine ekledi.