Ayrıca 9. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülen gerçek bir davayı takip ettiler. Mahkeme üyeleri, "Bizler bu koltukları yarın sizlere bırakacağız. Onun için iyi çalışıp, iyi okuyun. Sizler bu ülkenin geleceğisiniz" dediler.

Daha sonra Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık'la avukatlık mesleği, ifade özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi üzerine sohbet ettiler.  Av. Çıtırık, söyleşi sırasında öğrencilerin konuya ilişkin sorularını da yanıtladı.

Gerçekleşen ziyarette öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Av. Çıtırık, onlara bol bol okuyup, fikir üretmeleri tavsiyesinde bulundu. Sporu bir yaşam biçimi olarak hayatlarına sokmalarını isteyen Başkan Av. Çıtırık, gençlerden sıradan değil, farklı fikirler üretmelerini istedi. Av. Çıtırık, "Bizler, sizlerin önünü açmak için varız. Sizin farklı olmanız için elimizden geleni yaparız. Çağın gerekleri neyse onu yakalayın. Güvenin, inanın ve empati yeteneğinizi geliştirin. Demokrasi böyle gelişir. Bizim demokratik hukuk devleti olmamız gerekir. Bunun için de önce iyi bir hukuk insanı olmak gerekiyor. Hukuk üzerinden gerçek bir adalet ve hukuk sistemini kurmak gerekir. Bunun için toplumsal mücadeleyi sağlamalıyız" dedi. Öğrenciler, ülkenin eğitimin sisteminin sürekli değişmesinin bir çok sıkıntı doğurduğunu dile getirdiler.

 

Öğrencilerin geziden çok memnun kaldığı gözlenirken birçok öğrenci gezi sonrası, avukat, hâkim, savcı olmak istediklerini ifade ettiler.

 

Yapılan ziyaretlerin ardından öğrenciler, Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Veysel Tuncil, Av. Çiğdem Anteplioğlu Cin ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.