Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce yapılan açıklama şöyle;

"2019-2020 Eğitim ve Öğretim döneminin başlaması nedeniyle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın güvenli bir trafik ortamında eğitim ve öğrenimlerini sürdürebilmelerini sağlamak ve okul servis araçlarının karıştığı trafik kazalarını önlemek amacıyla trafik denetimlerimize ağırlık verilecektir. 
Servis taşımacılığı hizmet sektöründe ilimiz merkezinde kayıtlı bulunan 2429 adet servis aracı ile taşımacılık faaliyeti yürütülmektedir. Taşımacılık hizmeti kapsamında binlerce çocuğumuzu taşıyan okul servis araçlarının denetimleri ve sürücülerinin bilinçlendirilmesi son derece önemli hale gelmektedir. 
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekip ve personelimizce 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği kapsamında hizmet sektöründe görev yapan şoför, rehber personel ve servis araçları ile ilgili denetimlerimize 09 Eylül 2019 tarihinden itibaren başlanarak en kısa zamanda ilimizde faaliyette bulunan servis araçlarının tamamının denetimi sağlanacaktır.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği” esasları doğrultusunda Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimizce yapılacak denetimlerde;

Şoförlerde Aranacak Hususlar:

Yeterli Sürücü Belgesi: D sınıfı sürücü belgesi ile öğrenci servis araçlarını kullanan şoförler en az 5 yıllık sürücü belgesi sahibi olmaları, D-1 sınıfı sürücü belgesi ile öğrenci servis aracı kullanan şoförlerin en az 7 yıllık sürücü belgesi sahibi olmaları, ayrıca yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmaları gerekmektedir.

Araçlarda Aranacak Hususlar:

1-Araçlarda tescil belgesinin bulundurulması zorunludur.
2-Zorunlu Karayolu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılmış olacaktır.
3-Her koltukta öğrenciler için bir emniyet kemeri bulundurulacak ve öğrencilerin emniyet kemerini seyahat sırasında takmaları sağlanacaktır.
4-Araçlara taşıma sınırı üzerinde fazla öğrenci alınmayacaktır
5-Öğrenci dışında yolcu alınmamalıdır.
6- Fren lambalarından ayrı bir düğmeyle kumanda edilecek “DUR” yazılı lambanın öğrencilerin iniş ve binişleri esnasında kullanılması zorunludur.
7-Öğrencilerin iniş ve binişleri esnasında “DUR” yazılı lamba yandığında diğer sürücüler durarak öğrencilerin geçişine izin vermek zorundadırlar.
8-Öğrencilerin araca güvenle binip inmeleri için indirme ve bindirme kurallarına uyulması zorunludur.
9- Ana Okulu ve İlköğretim statüsündeki okul öğrencilerinin taşındığı okul servis araçları için rehber personel bulundurmak zorunludur. Rehber personelin 22 yaşını doldurmuş en az lise mezunu ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması gerekmektedir. Rehber Personel görevli olduğu süre içerisinde ön ve arka kısmında “REHBER PERSONEL” yazan sarı renkte yelek giymek zorundadır.
10-Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk,  ebat ve şekilde reflektif  bir kuşak bulundurulmalıdır.
11-Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.
12-Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik ya da elle kumanda edilebilir olması, ışık donanımının çalışır durumda bulundurulması zorunludur.
13-Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon ya da cep telefonu bulundurulması zorunludur.
14- Okul servis aracının işletenini, şoförünü, rehber personelini, taşıtın plakasını, cinsini, taşıma sınırını ve izleyeceği güzergâhı belirten Özel İzin Belgesi ile Bakım ve Onarım Takip Formunun araçlarda bulundurulması zorunludur.
Eğitim çağındaki çocuklarımıza servis şoförleri ve rehber personel, davranışlarıyla, kılık kıyafetleriyle, konuşmalarıyla örnek olmalı, onlara bir baba, ağabey gibi yaklaşmalı ve çocukların aileleri ile sürekli irtibat halinde olmalıdır.
Tüm servis aracı kullanan vatandaşlarımızın çocuklarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik bu şartlara ve düzenlemeye uymalarını temenni ediyor, iş hayatlarında başarılar diliyoruz."