ÖZBEKİSTAN ADANA FAHRİ KONSOLOSLUĞU AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

Gerçekleşen açılışta Fahri Konsolos İlker Medeni katılımcıları selamladıktan sonra “...Ortak tarih, dil ve kültür temelinde güçlü kardeşlik bağlarına sahip olan Özbekistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri daha da pekiştirmek için...” faaliyetlerde bulunacağını belirterek bu görevi kendisine layık gören Özbekistan Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür etti. Kardeşlik vurgusu yapan Medeni, ortak çıkarlar için atılacak her adımda destek olacağını belirtti.

İlker Medeni’den sonra konuşan Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev söze “Türk dilinin Özbek lehçesinde konuşuyorum.” diyerek başladı. Adana’nın Özbekistan için olan öneminden bahseden Azamhocayev “Özbekistan’da 7 yaşındaki çocukta 70 yaşındaki kişi de buradaki Türkistanlılar Derneği’nin faaliyetlerinden haberdar. Burada özellikle İstiklalciler için yapılan çalışmalar neticesinde Özbekistan Yüksek Mahkemesi bu kahramanları geçen sene akladı.” dedi. Türkiye’ye Türkistanlıları misafir ettiği için şükranlarını sunan Azamhocayev sık sık “Türkiye sağ olsun, var olsun.” diyerek ortak ekonomik çıkarlar üzerine sözlerinde devam etti.

Adana Valisi Süleyman Elban konuşmasında iki devlet arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da artacağını umduğunu belirterek Özbekistan’da yaşayan iş adamlarını Adana’ya davet etti. Protokolün katılımı ile fahri konsolosluk açılışı sonrası büyükelçi Azamhocayev, Türkistanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Beg’e bağımsızlığın 30. Yılı anısına Şeref Madalyası takdim etti. Madalyayı Adana’da yaşayan bütün Türkistanlılar adına Osman Beg’e takdim eden büyükelçi, Şir Muhammed Bek’in yaşayan aile fertleri hakkındaki iyi dileklerini iletti.

Açılış töreninden sonra Adana’daki Türkistanlılarla sohbet eden büyükelçi Azamhocayev Türkiye ve Özbekistan ilişkilerinin daha da ileri seviyeye geleceğini belirterek Adana şehrinin burada önemli rol oynayacağını vurguladı.