Adana Büyükşehir Belediyesi tarafıdang eçtiğimizg ünlerde gerçekleştirilen ve Müteahhit Bingöl Yalçın’ın  sahibi olduğiu  Çağrı firmasının   en düşük teklifi vererek kazandığı açıklanan Park ve Bahçeler ihalesi  Kamu  İhale  Kurumu tarafından iptal  edildi. KİK. İptal gerekçelerini de  kamuoyuna açıkladıve ihalenin mavzuata aykırı yapıldığını ve bu nedenle  iptal edildiğini duyurdu.
ÇAĞRI EN DÜŞÜK TEKLİFİ VERMİŞTİ
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanına giren park ve bahçelerdeki bakım ile çiçek ekimlerini gerçekleştirecek firmanın belirlenmesi amacıyla açılan ihalelerde Bingöl Yalçın’ın Çağrı isimli firmasının en düşük teklifleri vermişti. Ancak ihaleye katılan firmalardan Karlık Tarımsal Yatırım Şirketi ile Akrep Grup Temizlik İlaçlama Şirketleri, KİK’e başvurarak ihalenin mevzuata aykırı olarak yapıldığını ispatlamaya çalıştı.
AKREP VE KARLIK FİRMALARI
İDDİALARINDA HAKLI ÇIKTILAR
Kamu İhale Kurumu, Karlık Tarımsal Yatırım Şirketi’nin Seyhan, Çukurova ve Karaisalı İlçelerine yönelik Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki açılan ihaleyi, “Başvuru sahibinin 6.cı iddiasına ilişkin olarak mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemlerle giderilemeyeceğine karar verildiğinden” ibaresini kullanarak iptal etti. Yine aynı KİK, Akrep Firmasının Yüreğir ve Sarıçam İlçelerine yönelik yapılan ihale konusundaki itirazlarını inceleyerek ‘KİK Kanunu’nun 54.maddesinin a bendi gereğince ihale iptal olunmuştur’ diyerek oybirliği ile adı geçen ihaleyi de iptal etti.
İHALELERİ BİNGÖL YALÇIN KAZANMIŞTI
Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın ANAP döneminden tanıştığı Bingöl Yalçın’ın Çağrı firmasının Seyhan, Karaisalı ve Çukurova İlçeleri hudutlarındaki ihale teklifinin 22 milyon 323 lira olduğu,  Yüreğir ve Sarıçam İlçeleri hudutlarındaki park ve bahçelerin ihalesine de 9 milyon 518 bin 572 lira teklif verdiği kamuoyuna ilk kez gazetemiz tarafından duyurulmuştu. Bu haberlerden sonra ilgili firmalar Kamu İhale Kurumu’na yaptıkları şikâyetlerinde ısrarcı davranarak ihaleyi iptal ettirmeyi başardı.
İŞTE 54.MADDE
Kamu İhale Kurumu’nun ihaleyi iptal gerekçesi olarak gösterdiği 54.maddesinde amir hüküm olarak şunlar yer alıyor. MADDE 54. - İdareler ve ihale komisyonları, ihalelerin bu Kanunda belirtilen esas ve usullere uygun olarak yapılması hususunda yapım müteahhidi, tedarikçi veya hizmet sunucusuna karşı da sorumludur. Bu sorumlulukların ihlali sonucu bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden yapım müteahhidi, tedarikçi veya hizmet sunucusu aşağıda belirtilen aşamaları takip ederek yazılı şikâyet suretiyle inceleme talebinde bulunabilir.

ALDIRMAZ’DAN AÇIKLAMA BEKLENİLİYOR
Şimdi gözler Adana Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. KİK Tarafından iptal edilen ihalenin teknik şartlarını değiştirerek yeniden ihale açıp açmayacağı, bu ihalenin açılmasından sonra ihalenin iptal edilmesi nedeniyle ortaya çıkan kamu zararının nasıl tanzim edileceği  merak konusu. Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın bu konuda kamuoyuna bilgilendirmesi bekleniliyor.

Günaydın Gazetesi