Adana Atlıspor Kulübü Başkanı Bülent Büyükiz, atın, binicisi ile özdeşleşen bir canlı olduğunu ifade ederek, bu sporun başta öz güven duygusunun gelişimi olmak üzere çocuklar için son derece faydalı olduğunu söyledi.

Adana Atlıspor Kulübü bünyesinde oluşturulan; ‘Pony Clup’ın minik sakinleri ve velilerine yönelik düzenlenen sabah kahvaltısında geleceğin binici adayları birbirleriyle kaynaşma fırsatı buldular.

Atlıspor Kulübü Başkanı Bülent Büyükiz, etkinlikteki konuşmasında, Türklerin, biniciliği bir yarış olarak gören ve bunu uygulayan dünyadaki ilk toplum olmasının haklı gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Büyükiz, bu durumun, göçebelik kültürünün de etkisi ile birlikte binlerce yıllık süregelen bir süreç olarak öne çıktığını dile getirdi. Atın, binicisi ile özdeşleşen bir canlı olduğu yorumunda bulunan Büyükiz, “Dolayısıyla çocuk bu sporu yaparken, çok özel bir canlı ile de yine çok özel bir ilişki kuracak ve kendini geliştirecek” dedi.

 

“BİNİCİLİKLE UĞRAŞANLAR KENDİ KÜLTÜRLERİNİ DE YAŞATIYOR”

Gelişimin sadece üretimi arttırıp, ihracat yapmak olarak algılanmaması gerektiğini uyarısında bulunan Büyükiz, Türkiye’nin bilim ve sanatta olduğu gibi kültürel, sosyal ve sportif alanda da kendini geliştirmesinin önemli olduğunu ve asla göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Binicilikle uğraşan insanların, aynı zamanda da kendi kültürlerini yaşattığını kaydeden Büyükiz, bunun yanında bir sosyal ortamda kendilerini ifade edebilme fırsatı yakaladıklarını anlattı. Pony Clup üyesi çocukların anne ve babalarını da ata binerken görmek istediklerini ifade eden Büyükiz, bu konuda kendilerine gereken kolaylığı da sağlayacaklarının altını çizdi.

 

“KADIN VE ERKEKLERİN KARŞI KARŞIYA YARIŞTIĞI TEK OLİMPİK SPOR”

Atlıspor Kulübü Asbaşkanı Serdar Öztekin ise, biniciliğin üç ana olimpik branş başta olmak üzere birçok dalıyla çeşitliliği içinde barındıran bir spor olduğunu belirterek, biniciliğin aynı zamanda da erkek ve kadınların aynı seviyede ve karşı karşıya yarıştığı tek olimpik spor olduğunu söyledi.

Ponyin, boyu 1.47 santimetrenin altında kalan atların bütününe verilen genel bir isim olduğunu hatırlatan Öztekin, ponylerin güçlü, kuvvetli ve cesur havyanlar olmasının yanında yetiştikleri ülkelere ve yetişme koşullarına göre her iklime dayanıklı ve iyi huylu olduğu yorumunda bulundu.

 

“BİNİCİLİK SPORU İLE PONY ÜRETİMİ DE GELİŞTİ”

Binicilik sporu ile pony üretiminin de geliştiğine işaret eden Öztekin, “Atlıspor Pony Okulu’nun amacı; binicilik sporunu çocuklara sevdirmek. Çocuklara ponyler aracılığı ile binicilik sporu öğretirken, bu spora eğlenerek katılmalarını sağlamayı amaçlar” ifadesini kullandı.

Öztekin, Atlıspor Pony Clup sisteminde uygulanan binicilik eğitiminin çocuklara; sorumluluk, iletişim, disiplin, mücadele etme gücü, istikrar, pratik düşünme, sabır, dostluk, eğlenceli yarışlar, rekabet duygusu, doğa, hayvan sevgisi ve hırs aşıladığını anlattı.

 

“PROJENİN TÜRKİYE’YE UYARLANMASI TÜRK BİNİCİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ”

Öztekin, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Pony Clup Projesi’nin Türkiye’ye uyarlanması ve yaygınlaştırılması ile Türk biniciliğinin geleceği için çok önemli bir adım atılmış olacağını düşünüyoruz.”

Binici Antrenörü Murat Uğur da, velilerin kendisine yöneltmiş olduğu sorulara yanıt verdi. Uğur, ‘Pony Clup’ta öğrencilerin yaşlarına göre gruplandırıldığını ve eğitim müfredatının da 7 kur olduğunu, her kurun 3 ay toplamda da 12 dersten oluştuğu bilgisini verdi.

3 ay boyunca ‘Pony Clup’a devam eden öğrencilere, gruplarına göre ‘Adana Atlıspor Kulübü Katılım Sertifikaları’ verildiğini anlatan Uğur, 7 kur sonunda başarılı olan öğrencilerin lisanslı binici olduğunu, kurslara katılan çocukların pantolon ve kapalı ayakkabı giymelerinin yeterli olduğunu, diğer malzemelerin de Pony Clup tarafından sağlandığını da sözlerine ekledi.