Rögar kapaklarının yol kaplaması seviyesinde olmaması ve bunlara yol yapılırken dikkat edilmemesinin, şehir içinde seyir halindeki sürücülerin araç yönetimini  tehlikeye düşürdüğüne işaret eden Başkan Barışık,  özellikle de geceleri bu tehlikenin daha da arttığını söpyledi.

 Yol kaplama seviyesinden yüksek veya alçak kotta olan rögar kapakları üzerinden geçmek zorunda kalan araçların, lastiklerinin patladığını, jantlarının hasar gördüğünü, ön düzen ve süspansiyon sisteminin kullanılmaz hale geldiğini, ayrıca direksiyon hakimiyetinin kaybolması sonucu aracın kontrolden çıkarak kazalara neden olduğunu da belirten Barışık, “2013 yılında yapılan araştırma ve istatistiklerden elde edilen verilere göre, Rögar kapağı ve benzeri cisimlerle meydene gelen kaza sayısı 9 bin 234, bu tarz cisimlerin etkisiyle yoldan çıkarak meydana gelen kaza sayısı ise 13 bin 234’dür. Rögar kapaklarının yol kaplaması  seviyesinden yüksek veya alçak olması kesin olarak yol kusurları kapsamında kabul edilmektedir. Yeni kazalara meydan vermemek  için rögar kapaklarının yol kaplaması seviyesinde olması gerekmektedir ve zaman kaybedilmeden de böyle kusurlu yollardaki yerlerin düzeltilmesi sağlanmalıdır”dedi.

 

 Bu konuda yapılan çalışmalar sonucu meydana gelen trafik kazalarında geçmiş yıllara göre azalmalar görülmesinin kimseyi rehavete sürüklememesi gerektiğini de ifade eden Barışık şöyle dedi:

“Trafik kazalarının en aza indirilmesi yolundaki çalışmaların devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle rögar kapaklarının yol kaplaması seviyesinde olması için, yolun yapım ve bakımından sorumlu olan kuruluşların özen göstermeleri ve bu konuda titiz davranmaları gerekmektedir. Ayrıca kamuoyu bu konuda baskı grupları oluşturarak ilgilileri ve yetkilileri zorlamalıdırlar. Rögar kapaklarına bağlı olarak  kaza yapan kişilerde hukuki ve cezai müeyyidelerin uygulanması için haklarını mutlaka aramalıdırlar. Rögar kapaklarının yol kaplama seviyesinden düşük veya yüksek olması sürücüler için büyük masraflar da açmaktadır. Şöyle ki, Rögar kapaklarının yol kaplama seviyesinden yüksek veya alçak olması  dolayısıyla hasar gören araçlar ekonomik  ömürlerinden büyük değer kaybetmekte ikinci el fiyatları büyük ölçüde düşmekte bu nedenlede sırf rögar kapağı yüzünden aracı zarar gören insanlarımıza mağduriyet yaşatmaktadır"

YURT DIŞINDA HASSASİYET DAHA FAZLA

Yurt dışında rögar kapağı konusunda ülkelerin çok hassas davrandıklarını kaydeden Barışık oradaki yapıyı ise şöyle anlattı:

"Avrupa ülkelerinde rögar kapaklarının yol kaplaması seviyesinde  tutulmasına büyük özen gösterilmektedir. Nadiren gayri nizami rögar kapaklarına rastlanmaktadır. Rögar kapaklarının yol kaplaması üzerinde olması kabul edilebilir bir durumdur. Yeter ki nizami olsun, Rögar kapakları nizami olarak yapılmadıysa ve buradan doğan zararlar hem vatandaşa hemde  yurt ekonomisine zarar vermektedir. Fazla göze görünmemekle birlikte hayatımızda,  canımız ve malımızla ilgili önemli bir yer tutan bu durum hakkında sürücülerinde takipçi olmaları ve bozuk yerlerin ilgili makamlara bildirilerek onarılmasının sağlanması istenerek işin de takip edilmesi gerekmektedir"