Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da katıldığı Valilik ziyaretinde şeref defterini imzalamasının ardından Valilik Makamı’nda Vali Süleyman Elban’la bir araya gelen ve Vali Elban’dan il genelinde koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan tüm çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler alan Bakan Koca, Adana genelinde gerçekleştirilen titiz çalışmalardan dolayı Vali Elban’a teşekkür etti.


Ardından basın açıklamasında bulunan Bakan Koca, Türkiye genelinde vaka sayılarının giderek azaldığını ancak bu iyi gidişin hiç kimseyi rehavete sürüklememesi gerektiğini belirterek tüm çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmeye devam ettiğini kaydetti.  Adana’nın nüfusu yoğun bir şehir olduğunu ve ilde önemli bir insan hareketliliğinin olduğunu ifade eden Bakan Koca, kentin Eylül ayında pik yaşadığını ve bu durumun yapılan hızlı müdahaleyle kontrol altına alındığını belirtti.

Adana’da vaka sayısının Eylül ayı başından itibaren yaklaşık olarak %66 oranında azaldığını ve Covid sebebiyle müracaat eden hasta sayısının da bu dönemde azalarak % 40’a kadar indiğini kaydeden Bakan Koca “  İllerimizdeki yatak doluluk oranı % 59, yoğun bakım % 74, solunum cihazı doluluk oranımız ise % 30 bu anlamda bir sorun olmadığını söylemek mümkün. Adanalı hemşehrilerimizi bir konuda uyarmak istiyorum. İstatistiklerimize göre büyüklerimizi yeterince koruyamadığımızı görüyoruz. 60 yaş üstünün hasta oranı bu yaş grubunun nüfusa oranından % 50 oranında fazla. Bu yaş grubunun hastalığı daha zor geçirdiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Adana’da büyüklerimizi daha iyi korumamız gerektiğini görüyoruz. Hedefimiz alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak. Temasları ne kadar erken tecrit edebilirsek salgın kontrolünde o kadar başarılı oluruz. Türkiye dünyada filyasyonu en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Adana’da da yoğun bir şekilde sahaya sürdük. Bugünlerde bunun etkisini de görüyoruz. Adana’da şu anda 228 filyasyon ekibimiz sahada hızla çalışıyor. Türkiye genelinde temaslıların taraması ortalama şu dönemde 7,5 iken Adana’da 6,5 saate kadar inmiş oldu. Bu Türkiye ortalamasının da altında. Buradan tüm vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum ki ihmal edilen tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik, maske ve mesafeden verilen her taviz yeni hastalar olarak dönüyor. Bu anlamda Adana başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum. Bugün bölgedeki durumu yerinde görmek acil müdahale gerektiren konularda çözüm üretmek için buradayız.” dedi.


Adana ziyaretini Adana Şehir Hastanesine gerçekleştireceği ziyaretle sürdüreceğini ve Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye illerinin il değerlendirme toplantılarını gerçekleştireceklerini belirtip bu illerdeki güncel durumu, salgın altyapısını tüm detaylarıyla inceleyeceklerini ve bölgede alınması gereken yeni tedbirleri de istişare edeceklerini kaydeden Bakan Koca, basın açıklamasının ardından programlarını gerçekleştirmek üzere Valilikten ayrıldı.