İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur Osmaniye’de yapımı devam eden konut inşaatının Yapı Denetim Görevlisi İMO Adana Şube Üyesi Ali Göçer’in saldırıya uğraması nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Söz konusu inşaatın Yapı Denetim Görevlisi İnşaat Mühendisi Ali Göçer’in görevini icra ederken, Hazır Beton Firması elemanı tarafından saldırıya uğradığını ve burnunun kırıldığını ifade eden Aksungur, meslektaşlarına yönelik bu saldırı karşısında üzerlerine düşen görevi yapacaklarını ve olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Saldırıya uğrayan üyelerinin konuyu adli mercilere de taşıdığını belirten Aksungur şöyle devam etti:

“06 Eylül 2020 tarihinde Osmaniye İlinde yapımı devam eden konut inşaatının kolon+kiriş+döşeme betonu, hazır beton firması marifetiyle dökülürken; söz konusu inşaatın Yapı Denetim Görevlisi üyemiz İnşaat Mühendisi Ali Göçer, Hazır Beton Firması elemanı tarafından saldırıya uğramış ve burnu kırılmıştır.

Mevcut Yasa, Yönetmelik, teknik Kurallar ve genel teamüller gereği inşaata giren betonun girişi, kalitesi, nasıl uygulanacağı yapı denetim görevlisi ve şantiye şefinin sorumluluğu altındadır.  Betona su katılmasının betonun mukavemetini düşüreceğini bilen üyemizin numune alma esnasında betona su katılmasına itiraz etmesi nedeniyle saldırıya uğraması, sahada çalışan üyelerimize yönelik bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.  

Yaşanan bu tür olaylar yapı denetim faaliyeti yürüten meslektaşlarımız için tedirgin edici nitelikler taşımaktadır. Nitekim 15 Eylül tarihinde de Ankara Mamak’ta Yapı Denetim Firmasında görev yapmakta olan bir meslektaşımız, yaptığı denetleme faaliyetleri sırasında şantiyedeki imalatların projesine uygun yapılmasını talep etmesi sebebiyle yapı müteahhidi ve çevresindekiler tarafından organize bir şekilde saldırıya uğramıştır.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak yıllardır yapı denetim hizmetlerinin kamusal nitelikte olması gerektiğini, piyasa koşullarına terk edilmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Kısmı düzeltmeler yapılmasına rağmen geldiğimiz nokta yeterli değildir. İnşaat Mühendisliği mesleği kamu yararını gözetmekle sorumlu olan, halkın can ve mal güvenliğini birebir ilgilendiren bir meslektir. Meslektaşlarımız mesleklerini icra ederken bu temel ilkeye uymakla yükümlüdür. Aynı şekilde yetkili merciler de meslektaşlarımızın görevlerini sürdürürken; tehdit, saldırı, baskı karşısında kalmalarını engelleyici önlemleri almakla yükümlüdür. Kamu adına denetim faaliyeti yürüten meslektaşlarımıza yapılan saldırılar, kamu görevlilerine yapılmış sayılmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır.

Bu tür olayların rutin hale gelmesinden endişe duyuyoruz. Pek çok saldırının fütursuzca yapıldığı ülkemizde şiddete maruz kalma sırası mühendislere mi geldi diyoruz.  Meslektaşımıza yapılan saldırıya karşı üzerimize düşen görevi yapacağımızı, olayın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”