Gerçek bir davanın konu edildiği sanal mahkemede, stajyer avukatlar soruşturma, kovuşturma evresinden karar aşamasına kadar hakim, savcı ve avukat olarak görev yaptı.

Adana Barosu Staj Eğitim Merkezi Başkanı Avukat Oya Tekin, sanal duruşma öncesinde 7. Ağır Ceza Mahkeme salonunda yaptığı açıklamada, savunma ve karar makamının yargılama sırasında bulunacakları yerler konusunda hukuk sistemimizde açık bir düzenleme bulunmadığını, bu konunun hakimin yetkisine bırakıldığını, uygulamada hakim ve savcının aynı kürsüde yan yana oturduğunu, avukatın ise kürsü dışında ve “kürsüye göre daha alt seviyede” oturduğunu belirterek, bu durumun, öncelikle “iddia ve hükmün birleşmesi” sonucunu doğurduğunu, bu sonucun yargının tarafsızlık ve bağımsızlığını zedelediğini, diğer taraftan ise yargılamada silahların eşitliği ve adil yargılama ilkelerine de aykırılık teşkil ettiğini ifade etti.

Tekin, konuşmasının devamında; "ceza yargılamasında devlet ve vatandaş hakim karşısında eşittir. Devleti temsil eden savcı ile toplumu, bireyi temsil eden avukatların yargılamada karar makamına eşit olarak yerlerini almaları gerekir. Bu konuya başta meslektaşlarımız, Barolar ve TBB destek vermelidir. Duruşma salonundaki marangoz hataları düzeltilmelidir” dedi.