Adana ESOB’a bağlı Semt Pazarcılar ile Sebze – Meyve Pazarcılar Esnaf Odası’nca ESOB Eğitim ve Hizmet Binası’ndaki Ahi Evran Salonu’nda düzenlenen “5957 Sayılı Hal Yasası’nı İstişare” toplantısında Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Şube Müdürü Adnan Ekiz ve Yavuz Uğur, 5957 Sayılı Hal Yasası’nı anlatırken, Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Müdürü Mustafa Özer de Başkan Çakman ile birlikte esnafların sorularını cevaplandırdı. 

Başkan Çakman, kayıt dışılığı önlemeye yönelik hazırlanan Yeni Hal Yasası ile bugüne kadar belediye başkanlarının uhdesine verilen 'pazaryeri açma ve kaldırma' yetkisinin, 2013 yılında yürürlüğe girecek 'Pazar Yerleri Yönetmeliği' ile o ildeki sebze meyveciler ve pazarcılar odası başkanlarının da bulunduğu komisyona devredileceğini, cadde ve sokaklarda, mevcut Pazar yerlerinin ıslahı ve ihtiyaca göre yenilerinin de kurulmasıyla, kademeli olarak semt pazarı açılamayacağını belirtti.

8 KURUM KOMİSYON OLUŞTURACAK

Uygulamanın yaklaşık 330 bin pazarcıyı ve 3 bin 150 belediyeyi etkilediğine işaret eden Başkan Çakman, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile sektör temsilcilerinin yönetmelik üzerinde uzun süre çalıştığını ifade ederken, "5957 sayılı Haller Yasası'na istinaden hazırlanan 'Pazaryerleri Yönetmeliği' ile pazaryeri kurmak belediye bünyesinden belediye başkanının veya başkan vekilinin başkanlığında kurulacak bir komisyon marifetiyle yapılacak. Semt pazarları kurma ve kaldırmaya karar verecek komisyon, illerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), tarım müdürlüğü, sağlık müdürlüğü, meslek odası, mimarlar odası, tüketicileri koruma derneği gibi 8 kurum başkanının katılımıyla kurulacak. Sivil toplum temsilcilerinin ağırlıklı olarak bulunacağı komisyon, pazaryerindeki esnafların kayıtlı mı değil mi, vergi mükellefi olup olmadığını da inceleyecek"dedi.

SERTİFİKASI OLMAYAN TEZGAH AÇAMAYACAK

Türkiye'de 330 bini tezgâh sahibi olmak üzere pazarcılığın bir milyona yakın istihdam oluşturduğuna dikkat çeken Çakman, yönetmelikle birlikte pazar yerlerinde meslek odalarına kayıtsız esnafın tezgâh açamayacağını söyledi. Öncelikle tezgâh sahipleri ve çalışanları eğitime tabi tutulacağını ve sertifika alacaklarına işaret eden Çakman, sertifikası olmayanların pazarda tezgâh açmasına ve tezgâhta çalışmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

KAYITLAR HAZİRAN’A KADAR BİTECEK

Yeni yasa ile Haziran 2012’ye kadar Pazarlarda tezgâh açan her esnafın vergi dairesine, ESOB’a ve bağlı olduğu esnaf odasına kayıt yaptırarak kayıt altına girmek zorunda olduğunu da hatırlatan Başkan Çakman, “ Ülkemizde bulunan mevcut 330 bin pazarcı esnafından sadece 48 bini vergi mükellefi olarak kayıt altında gözüküyor. Ülke genelinde 150 bin kişi, ziraat odalarından alınan üretici belgeleriyle faaliyet göstererek kayıt dışılığı ve haksız rekabeti tetikliyor. Saksıda çiçek yetiştirecek kadar toprağı olmayanların bile bu belgeleri alıyor. Yeni yönetmelikle birlikte pazaryerlerinde vergi mükellefi olmayan esnaflar tezgâh açamayacak. Bizim hükümetimizden beklentimiz ise sebze meyvedeki KDV oranlarını yüzde 8’den yüzde 1’e düşürmeleridir. Bu gerçekleşirse, her şey daha kolay düzene girer” diye konuştu.

ÜRETİCİ KÖYLÜLER SATIŞ YAPABİLECEK

Köylüler için de üretici pazarları kurulacağını vurgulayan Çakman, buralarda sadece haksız rekabeti engellemek için o yörede yetiştirilen ürünlerin satışına izin verileceğini, her köylünün 100 kilodan fazla ürün getiremeyeceğini, fazla getirdiği ürünü ise halde satabileceğini kaydetti.

Toplantıya Adana ESOB Başkan Vekilleri Nihat Sözütek ve Mustafa Göktaş ile Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Uygunsözlü, Adana Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akçay, Adana Sebze – Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Mesut Yalı, Adana Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Şefik Arslan ve ilçe belediyelerin zabıta müdürlüğü temsilcileri katıldı. Akçay ve Yalı, toplantıya katılan Federasyon Başkanı Çakman ve beraberindekiler ile desteklerinden dolayı Birlik Başkanı Barışık ile Başkan Vekilleri Sözütek ve Göktaş ile oda başkanlarına da teşekkür ettiler.