VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ

Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM) Başkanı Münire Dağ,  kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel şiddetten ibaret olmadığını söyledi. Kadınların fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kaldığını aktaran Dağ, her kadının şiddete uğrayabileceğine dikkati çekti. Şiddet mağduru bir kadının öncelikle en yakın polis merkezine ya da jandarma karakoluna başvurup yaşadığı olayla ilgili ayrıntılı bir tutanak tutturması ve vücuttaki şiddet izleri kaybolmadan en yakın sağlık kuruluşuna gidip muayene olup sağlık raporu alması gerektiğini vurgulayan Dağ, şiddetin eş ya da başka bir aile ferdi tarafından uygulanması durumunda 6284 sayılı yasadan yararlanıp şiddeti uygulayan kişinin evden uzaklaştırılmasının istenebileceğini söyledi.

ŞİDDET SADECE FİZİKSEL ŞİDDET DEĞİL

AKDAM Başkanı Münire Dağ, gazetemize yaptığı açıklamada kadına yönelik şiddeti, “Evde, sokakta, işyerinde meydana gelen, kadına fiziksel zarar veren, kadının onurunu zedeleyen, özgüvenini azaltan hatta yitirmesine neden olan eylemler” olarak tanımladı. Şiddetin sadece fiziksel şiddet olarak algılanmaması gerektiğini belirten Dağ, kadınların farklı şiddet türlerine maruz kaldığını aktardı.

FİZİKSEL ŞİDDET

Dağ, “İtip kakmak, tokatlamak, tartaklamak, tekmelemek, boğazını sıkmak, öldürmek, kesici ve vurucu aletlerle ya da yakıcı maddelerle bedene zarar vermek, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olmak suretiyle bedensel zarara uğratmak” gibi fiillerin fiziksel şiddet olduğunu belirtti.

PSİKOLOJİK ŞİDDET

Şiddetin bir diğer türünün ise psikolojik şiddet olduğunu aktaran Dağ, “kadına bağırmak, aşağılamak, isim takmak, gözdağı vermek, başka kadınlarla kıyaslamak, küsmek, kıskanmak, aşırı şekilde sahiplenmek, kadının nasıl giyineceğine, nereye gideceğine, kimlerle görüşeceğine karar vermek, öldürmekle, intihar etmekle, çocukları kaçırmakla, kadına, aileye, arkadaşlara evdeki evcil hayvanlara zarar vermekle tehdit etmek, diğer insanlarla ilişkilerini sınırlamak, güncel faaliyetlerini denetlemek, kendini geliştirmesine engel olma, yaşadığı şiddetin sorumlusu olarak görmek” fiillerinin bu kapsama girdiğini söyledi.

CİNSEL ŞİDDET

Şiddetin bir diğer yaygın türünün cinsel şiddet olduğunu vurgulayan Dağ, “kadını istemediği yerde, istemediği zamanda ve istemediği biçimde cinsel ilişkiye zorlamak, kadına cinsel olarak istemediği biçimde dokunmak, cinsel tacizde bulunmak, çocuk yaşta evlendirmek, çocuk doğurmaya, kürtaja, fuhuşa zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, cinsel yolla bulaşan hastalıklara ya da istenmeyen hamileliğe karşı korunmayı reddetmek veya fahişeliğe zorlamak, cinsel özellikleri bakımından başka kadınlarla kıyaslamak, cinsel yöneliminize bağlı davranışlarınızı değersizleştirmek” gibi eylemlerin de cinsel şiddet olarak değerlendirildiğinin altını çizdi.

EKONOMİK ŞİDDET

Kadına yönelik şiddetin en önemli ve yaygın türlerinden birinin de ekonomik şiddet olduğunu belirten AKDAM Başkanı Münire Dağ, “kadının çalışmasına izin vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak, az para vererek çok şey beklemek, aileyi ilgilendiren ekonomik konulardaki kararları kadının fikrini sormadan tek başına almak, kadının parasını, şahsi mallarını elinden almak, kadının iş arama ve işini koruma hakkına engel olmak, kadının terfi etmesini engelleyecek kısıtlamalar getirmek, kadının iş bulmasını kolaylaştırıcı becerileri geliştirecek etkinliklere katılmasını engellemek, iş yerinde olay yaratmak suretiyle kadının işten atılmasına neden olmak, şahsi harcamaları için kadını banka kredisi almaya zorlamak” gibi fiillerin de ekonomik şiddet olduğunu vurguladı.

HER KADIN ŞİDDETE UĞRAYABİLİR

Kadının yaşının, eğitim durumunun, gelirinin ya da meslek sahibi olmasının, sosyal durumunun, giyim tarzının şiddete uğrama riskini ortadan kaldırmadığını belirten Dağ, kadın danışma merkezlerinin ve kadın sığınaklarının yaşanan şiddeti sona erdirmek için başvurulabilecek ve destek alınabilecek en önemli yerler olduğunu kaydetti.

ŞİDDET MARUZ KALINDIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER

Şiddete uğrayan kadının en yakın polis merkezine ya da jandarmaya başvurup yaşadığı olayla ilgili tutanak tutturması gerektiğini anlatan AKDAM Başkanı Münire Dağ, “Ya da kadın bulunduğu yerdeki adliyelerde savcılığa şikayet edebilir veya şikayetini anlatan bir dilekçeyle aile mahkemesine, aile mahkemesinin olmaması halindeyse asliye mahkemelerine başvurabilir. Başvuru şahsen olabileceği gibi telefonla da yapılabilir. Ayrıca olaya ve duruma tanık olan komşu veya akrabalar da şikayette bulunabilir. Kadın eğer fiziksel şiddete uğramışsa muayene yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. Burada vücuttaki izler kaybolmadan muayene olmak önem taşıyor. Bu nedenle tutanak yazılmadan önce hastaneye sevkinin yapılması konusunda ısrarcı olmalıdır. Polis tarafından tutanak hazırlanırken yaşanan olay ayrıntılı bir şekilde anlatılmalı ve yazılan tutanak okunmadan imzalanmamalıdır. Ayrıca tutanağın polis memuru tarafından imzalı bir örneğini de mutlaka alınmalıdır. Şiddet uygulayan kişi eş ya da başka bir aile ferdiyse evden uzaklaştırılması için ‘Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dan yararlanılabilir. Yasanın uygulanması jandarma ve polisten, Valilikten ve kaymakamlıklardan, Cumhuriyet savcılığı ve aile mahkemelerinden istenebilir” dedi.

ACİL TELEFON HATLARI

Şiddete maruz kalan kadının bir sığınağa gitmek istemesi durumunda bulunduğu ilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne veya Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine başvurabileceğini aktaran Münire Dağ, acil durumlarda da  “ALO 155 Polis İmdat, ALO 156 Jandarma İmdat, 112 Acil, ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk, Engelli Danışma Hattı ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı olan 0212-656 96 96 ile 0549-656 96 96” numaralı telefonların aranabileceğini söyledi.

AKDAM ‘A DA BAŞVURULABİLİR

Şiddet mağduru kadınların AKDAM’dan da yardım isteyebileceğini ifade eden Münire Dağ, “Şiddete uğrayan kadınlar AKDAM’ın 0322-453 53 50 numaralı telefonunu arayabilir ya da Mimar Sinan Amfi Tiyatrosu Zabıta Müdürlüğü üstündeki yerine bizzat gelebilir” diye konuştu.