4 tonu tıbbi atık olmak üzere günlük bin 500 ton çöpün işleneceği tesis ile kentin çöp, sinek ve koku sıkıntısı bitecek.
En Etkileyeci Koku. Yes Feromon Parfüm. ABD'den İthal

Büyükşehir Belediyesi'nce ihale edilen ITC firması tarafından yürütülen 36,5 milyon TL'lik yatırım bin 100 dönümlük alanda kuruluyor. Ankara'nın da çöp müteahhitliğini yapan ITC Firması'nca 30 yıl işletildikten sonra tesisler Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, tesiste Sarıçam ilçesi ve köylerinin tamamının enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede 10 MW gücünde enerji üretileceğini söyledi.

Ayrıca park ve bahçeler başta olmak üzere tarımda toprak iyileştirmede kullanılacak günde 300 tan kompost gübre elde edileceğini dile getiren Durak, bu gübrelerin aynı zamanda preslenerek inşaat sektöründe kullanılacağını ifade etti.

Çöplerden çıkacak metal, plastik, cam ve benzeri geri dönüşüm maddelerinin de ekonomiye kazandırılacağını anlatan Durak, "Geniş bir alanda temeli atılan tesislerin 500 dönüm kadarı zeytinlik haline getirilerek, 20 bin zeytin fidanı dikilecektir. Bu ağaçlardan yılda 2 bin ton zeytin elde edilecektir. Bu da tüm Adana halkının bir yıllık zeytin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir." dedi.

İhale kapsamında günde 4 ton tıbbi atığın da bertaraf edileceğini hatırlatan Durak, tesiste 400 kişinin istihdam edileceğini açıkladı. Sofulu'daki bu işletmenin Ankara'dan sonra bu kapsamda ilk entegre tesis olduğuna dikkat çeken Durak, "Çöplük alanında büyük çukurlar meydana gelmiş. Bu noktaların tamamı doldurulacak. 500 dönüm ağaçlandırılarak, halka açık piknik yerleri, spor merkezleri olarak düzenlenecektir. Böylece Sarıçam ilçesi güzel bir sportif ve piknik sahasına kavuşmuş olacak. Şu anda olduğu gibi yarın da tesiste koku söz konusu olmayacak." diye konuştu.

Uzun yıllardır Adana ve ilçelerinin atıklarının döküldüğü Sofulu çöplüğünün rehabilite edildikten sonra vatandaşın yüzünün güleceğini bildiren Durak, çöpün külfetten nimete dönüşeceğini vurguladı.

Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi Koordinatörü Cevdet Kurtay'ın da hazır bulunduğu programda Sofulu Çevre Girişimi Derneği üyeleri çalışmalarından dolayı Durak'a çiçek verdi.