DSİ Barajiçi Piknik Alanında düzenlenen şölende konuşan Başkan Hüseyin Sözlü, yaşadığımız coğrafyaya Türkiye dendiğini, bu coğrafyada yaşayan millete de Türk Milleti dendiğini vurguladı.

Adana’nın bazı bölgelerinde yaşayan ve Türkistanlılar olarak bilinen hemşehrilerin bulunduğunu anlatan Hüseyin Sözlü, “Türkistan’dan geldiğimiz için bize Türk deniyor. Türkistan geldiğimiz coğrafyanın adıdır. Son dönemlerde emperyal niyetleri olanlar Orta Asya ifadesini kullanmaya başladı. Bu durduk yerde geliştirilmiş bir isim değildir. Emperyal emelleri olanlar Türkistan demiyor, Orta Asya diyor. Geldiğimiz coğrafyanın adı Orta Asya değil, Türkistan’dır. O coğrafyadan geldiğimiz için bizim adımız da Türk’tür” dedi.

Glasnots ve prestroyka öncesi Türkistan’da yaşayan Türklerin Özbek, Kırgız, Kazak gibi isimlerle anılmadığını ve hepsine Türk dendiğini hatırlatan Hüseyin Sözlü, “Bu isimler Türkleri ayrıştırmanın formülüydü. Sonrasında Adana’da yaşayan Türkistanlılara bile Özbek denmeye başladı. Bizler temelinde Türkistan’ın evlatlarıyız, Ulu Türkistan’ın evlatlarıyız. Cenab-ı Allah bizleri biraraya getirecek. Bu bizim idealimizdir. Bizler görmesek bile evlatlarımız bunu görecektir” şeklinde konuştu.

Türkistanlılar Derneği Başkanı İlker Medeni, konuşmasının ardından Başkan Hüseyin Sözlü’ye plaket verdi.

Kazanlarla Türkistan pilavlarının pişirilip konuklara ikram edildiği, Türkistanlı sanatçıların Türkistan’a özgü türküler söylediği etkinliğe Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Ülfet Kadirov, İstanbul Konsolosu Abrar Gulyamov, MHP Adana Milletvekilleri Ali Halaman ve Seyfettin Yılmaz ile çok sayıda davetli katıldı.