20 Şubat 2010 günü  gerçekleştirilen ASKİ Genel Kurulu'nda Aytaç Durak tarafından ortaya atılan ve  kentteki içmesuyu şebekesindeki kayıpların önlenmesini öngören "Suyu Özelleştirme" projesinin yetkili organlarda herhangi bir karar alınmadığı halde "gizlice" yürütüldüğü ortaya çıktı.

Dün kentimizi ziyaret eden Fransa Ankara  Büyükelçisi Bernard Eime'in Adana Anakent Belediyesinde yaptığı görüşmelerde konunun gündeme geldiği öğrenildi. Ayrıca Belediye Başkanı Durak,  "Şebekemizdeki  su kaybını  önlemek için İspanyol firması ile görüşmelerimiz sürüyor. İspanyol firma, su kaybını azalttığı oranda geliri paylaşacak. Su konusunda Fransa'da da büyük ve başarılı şirketler var. Rekabetin sağlanması için Fransız firmalarla da yap-işlet-devret modeli ile görüşme yapmak isteriz," açıklaması ile de daha önce kendisinin  "Meclis üyelerine imtiyaz konusunda ayrıntılı dosya verilecek, konun her yönüyle incelenip, tartışıldıktan sonra karara varılacak," sözleri ile çeliştiğini ortaya koydu. "İstim Arkadan Gelsin " yöntemi ile hehangi bir prensip kararı alınmadan başkanın resen görüşmelere başlamasının bugünlerde zaten gerelim ortamındaki anakent meclisindeki üyeler arasında nasıl karşılanacağı merakla bekleniyor.

Fransa Ticaret Müsteşarı Pierre Coste, Kültür Müsteşarı Jean-Luc Maslin, Kültür Müsteşarı  Sylvain Geranton'la birlikte Başkan Durak'ı ziyaret etti

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı ziyaret eden Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Eime, belediyenin 2 projesine talip olduklarını söyledi.

Ticaret Müsteşarı Pierre Coste, Kültür Müsteşarı Jean-Luc Maslin, Kültür Müsteşarı  Sylvain Geranton'la birlikte Başkan Durak'ı ziyaret eden Büyükelçi Bernard Eime, ekonomik ve kültür işbirliği yapmak amacıyla Adana'ya geldiklerini söyledi.

1,5 saati aşkın ziyaret sırasında 2 ülke arasında yapılan ve yapılacak ortak yatırımlar ve işbirliği gündeme geldi. Yeraltındaki içme suyu dağıtım şebekesinin eski olması nedeniyle Adana'nın suyunun yüzde 60 oranında kayıp olduğunu söyleyen Başkan Durak, "Bu kaybı önlemek için İspanyol firması ile görüşmelerimiz sürüyor. İspanyol firma, su kaybını azalttığı oranda geliri paylaşacak. Su konusunda Fransa'da da büyük ve başarılı şirketler var. Rekabetin sağlanması için Fransız firmalarla da yap-işlet-devret modeli ile görüşme yapmak isteriz. Ayrıca, Adana'ya eğlence merkezi yaptırmayı planlıyoruz. Bu konuda da Fransa ile işbirliği yapabiliriz" dedi.

Fransa Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Pierre Costa, su kaçağının dünyanın bütün ülkelerinin sorunu olduğunu, ancak yüzde 60 kayıp oranının çok yüksek bir rakam olduğunu bildirdi. Costa, "Su kaçağını önlemeye yönelik büyük şirketlerimiz var. Ayrıca eğlence merkezi sektöründe de deneyimli firmalarımız mevcut. Her iki konuda da işbirliği yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Ziyaret sonunda somut projelerin görüşülmesi nedeniyle Başkan Durak'a teşekkür eden Fransa Büyükelçisi Bernard Eime, her iki projeyle ilgili görüşmeler yapmak üzere iki ayrı heyet göndereceğini, bu konularda işbirliği yapma arzusunda olduklarını sözlerine ekledi.

Büyükelçi, Başkan Durak'a Fransa ile ilgili kitap hediye ederken, Durak da Eime'ye el dokuması  kilim ve Adana kitabı verdi.(İHA)NSA BÜYÜKELÇİSİ  EİME BAŞKAN DURAK'I ZİYARET ETTİ...

"SUYUN ÖZELLEŞİTRİLMESİ" HABERİ  21 ŞUBAT 2010 TARİHLİ YENİ ADANA GAZETESİNDE ŞÖYLE YER ALMIŞTI.

 

Anakent Belediye Başkanı Aytaç  Durak, suya zam yapılmayacağını ancak indirim durumunda yetkili şirketin tazminat hakkı doğacağını vurguladı

Adana'nın 'SU'yu özelleşiyor!..

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi dün olağanüstü toplandı. Belediye meclisi Anakent Belediye Başkanı Aytaç Durak başkanlığında Yüreğir Köprülü Mahallesi ve Şambayadı mevkiinde yapımı gerçekleşen 156 konuta tapu verilebilmesinin yanısıra Adana Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİ) Müdürlüğü'nün birçok görevinin başka kuruma devir teklifini görüştü.

 "SU DA ZAM DA YOK İNDİRİM DE!"

Belediye Meclisinde yapılan oplantının ikinci bölümünde ASKİ  Genel Kurulu gerçekleştirildi. Mecliste, bu kez gelir dışı  su kayıplarının azaltılmasına ve ASKİ'nin gelirlerini arttırmaya yönelik olarak içme ve kullanma suyu dağıtım şebekelerinin bakım-onarım ve yenileme işleri ile ilgili abone hizmetleri işlerine ait işletme imtiyaz çalşımaları için yetki alınması konusu görüşüldü.

ASKİ'nin teklifi üzerine gündeme gelen bu madde ile ilgili meclis üyelerine detaylı ve yazılı  bir bilgi aktarılacağını, 20-25 günlük bir inceleme ve tartışmanın ardından konunun yeniden meclise sunulacağını belirten Başkan Durak, Çatalan içme suyunda yüzde 67 kayıp ve kaçak yaşandığına işaret etti. Çatalan İçme Suyu şebekesinin iyi olmadığını vurgulayan Başkan Durak, kayıp ve kaçakların önlenmesi için yetki devrinin şart olduğunu örneklerle anlatmaya çalıştı. Geçmişte emlak vergisinde belediyenin politize olmuş elemanlarıyla mücadelede zorluk yaşandığına işaret eden Durak, şunları söyledi:

"Birileri gitsin kaybolan suyumuzu bulsun. Yeni sistem kursun. Kendi de kazansın belediye de kazansın. Sistem kurulurken belediyemizin kasasından para çıkmayacak. Danıştay ve İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla ve serbest piyasa koşullarında Çatalan İçme Suyu şebeke, bakım-onarım, yenileme ve abone hizmetlerini ihale edeceğiz. Kazan-kazandır sistemiyle iş yapacağız. Arıtmada daha az enerji harcayacağız. İş yapan da yaptıran da kazanacak. Bu konuyu komisyonlarda tartışacağız, 'yeter tartışma bitsin' denince mecliste gündeme alacağız. İhale süreciyle birlikte su fiyatları kesinlikle artmayacak. Ancak fiyatlarda indirim yapılması gündeme gelirse ihaleyi alan firmanın tazminat hakkı doğacak."

 CHP'Lİ TÜM: "KONU İYİ  ARAŞTIRILMALMI"

Gündem maddesiyle ilgili söz alan CHP'li Halil Tüm ise özel sektör imkanlarının ASKİ'ye oranla daha geniş olduğunu, sistemin özel sektör sayesinde daha hızlı  işleyebileceğini, istihdam ve girdi sağlayabileceğini ancak altyapı tesislerinin yapımının birçok riski de beraberinde getireceğini vurguladı.

Klasik işlere oranla sistemin belediyeye daha pahalıya mal olacağını savunan Tüm, "Fayda maliyet analizi yapılmalı. Model yerinde kullanılmazsa döviz çıkışları ve kamu yatırımlarında yanlış sonuçlar doğurabilir. Modelin nasıl tasarlanacağı ve nasıl uygulanacağı iyi araştırılmalıdır. ASKİ proje ile ilgili farklı çalışmalar ve risk analizi yapmalı. Gerekli pazar araştırmasının yanısıra çeşitli belediyelerin uygulamaları da değerlendirilmeli. Örneğin başka bir belediyenin danıştay raporunda aynı sistemin belediyeye daha pahalıya mal olduğu kaydedilmiştir."

 SORULARI YANITLADI

Meclis toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Durak, meclis üyelerine imtiyaz konusunda ayrıntılı dosya verileceğini, konunun her yönüyle incelenip, tartışıldıktan sonra karara varılacağını kaydetti. Başkan Durak, su ücret tarifelerinde artış olmaması için de gerekli tedbirleri alacaklarını vurguladı. Durak, "İmtiyazın ne kadar süreyle olacağına Meclis üyelerimizle karar vereceğiz. Ancak kanun 49 yıla kadar izin veriyor. Meclis kararının ardından Danıştay ve İçişleri Bakanlığı'nın da onayı gerekiyor" diye konuştu. 25 yıl önce emlak vergisinin tahsilatını da özelleştirdiklerini hatırlatan Durak, imtiyaz alan şirketle yapılan anlaşma gereği tahsilat oranını yüzde 100'e yaklaştırdıklarını, içme suyunda da kayıp ve kaçakların benzer yöntemle azaltmaya çalışacaklarını belirtti.

ASKİ Genel Müdürü Seyfettin Yılmaz da bu yöntemle ASKİ'nin yetkilerinin azalacağı yönünde bir sıkıntının olup olmayacağı yönündeki soruya "Hayır böyle bir sıkıntı olmaz" diye yanıt verdi.

Kaynak : Yeni Adana Gazetesi