Yumurtalık Sosyal Kalkınma Kültür Turizm Doğa Varlıklarını Koruma Derneği’nin (YUM-DER), Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi (BTC Şti.) ve EDUSER Danışmanlık desteğiyle yürüttüğü “Yumurtalık Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi” Projesi kapsamında Yumurtalık Limanı ve Halk Plajı’nda yapılan sualtı temizlik çalışmalarının sonuçları 6 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen bir dizi etkinlik eşliğinde paylaşıldı.

 

YUM-DER’in Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksekokulu, Yumurtalık Belediyesi ve S.S.Yumurtalık Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ortaklığında yürüttüğü proje için özel olarak düzenlenen etkinliklere mülki idare, yerel yönetim, çeşitli kamu kuruluşları yöneticileri ile balıkçı aileler ve çok sayıda yerel halkın katılımı gerçekleşti.

 

Etkinlikler kapsamında balıkçı ailelerin genç üyelerinden yetiştirilen sualtı dalgıç ekibi, Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Mustafa Çekiç liderliğindeki Sualtı Teknolojisi öğrencileri, Yumurtalık İlçe Emniyet Amirliği ve Adana İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Sualtı Grup Amirliği’nde görevli dalgıçlar tarafından dalışlar yapılarak sualtı kirleticileri kıyıya çıkarıldı. Su altından çıkarılan bu kirleticiler, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Suat Karaaslan öncülüğünde Resim ve Heykel Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından tasarlanarak birer sanat eserine dönüştürüldü. Aynı zamanda öğrenciler, liman duvarının 100m²lik bölümüne deniz altındaki zengin yaşamı yansıtacak şekilde çeşitli deniz canlıları çizdi. Liman duvarında uzun süre kalacak bu çizimler aracılığıyla, yerel halk ve geleceğin yetişkinleri çocukların temiz bir deniz ve çevre konusundaki farkındalıklarının canlı tutulması hedefleniyor.

 

Yapılan çalışmaların aynı zamanda sergilendiği günde, Yumurtalık Atatürk Ortaokulu’ndan son sınıf öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte sergiyi gezerek birtakım etkinliklere katıldılar.  Aynı gün proje kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek sualtı dalgıcı olarak yetiştirilen 10 gencin dalgıçlık belgeleri de törenle takdim edildi.

 

Yumurtalık Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi projesi hakkında bilgi veren YUM-DER Proje Koordinatörü ve Yüksek Okul Sualtı Teknolojisi Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mustafa Çekiç, “Projeyle Yumurtalık Limanı ve Halk Plajı’nın düzenli olarak sualtı temizliğinin yapılmasının yanı sıra deniz kirliliği, deniz eko sistemi, denizel yaşam ve deniz kültürü konularında kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefliyoruz. Başta projemize destek veren BTC Şirketi’ne, EDUSER Danışmanlık’a ve proje ortaklarımızdan Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksekokulu, Yumurtalık Belediyesi ve S.S.Yumurtalık Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’ne teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca Yumurtalık Kaymakamlığı, Yumurtalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne projemize değerli katkılarından dolayı müteşekkirim” dedi.