Adanahabermerkezi.com

Güzelyalı Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı üzerinde 2,4 yoğunluk bulunan yaklaşık 5,5 dönümde; 3 dönüm mevcut 2,4 yoğunlukla konut, yaklaşık 2,5 dönüme de akaryakıt istasyonu yapılabilmesi için imar tadilatı için 2007 yılında Büyükşehir Belediye Meclisine talepte bulunulmuştu. Talebe bazı meclis üyeleri karşı çıkmış, bazıları da desteklemişti. Oy çokluğuyla kabul edilen karara göre 3 dönüme 2,4 yoğunluklu konut alanı, yaklaşık 2,5 dönüme akaryakıt istasyonu yapımı için imar tadilatı onaylandı.

AKARYAKIT İSTASYONU TAMAMLANDI, ANCAK AÇILAMADI

Ancak Akaryakıt istasyonu imar planı değişikliğini içeren meclis kararı, barındırdığı tehlike nedeniyle o bölgede yaşayan bir kişinin itirazı sonucu İdare Mahkemesine taşındı.  İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Süreç içinde bir firma ile anlaşılarak Akaryakıt istasyonu fiziki olarak alana kuruldu. Ancak Mahkeme devam ettiği için ruhsat alınamadı. Bu nedenle akaryakıt istasyonu fiziki olarak tamamlanmasına rağmen açılamadı.

10 YIL SONRA AKARYAKIT İSTASYONU YIKILDI

Yaklaşık 10 yıl sonra İdare Mahkemesi sürecinin ilerlemesiyle sıfırdan yapılmış ve hiç kullanılmamış akaryakıt istasyonunun yıkımı gerçekleştirildi. Yıkımın mahkeme sürecinin tamamlanmasıyla akaryakıt istasyonu kararının iptal edildiği yorumlarına neden oldu.  Yaklaşık 2,5 dönüm alanda ve çok değerli bulvar üzerindeki bölgede yıkım işlemi tamamlanma aşamasında.

ŞİMDİ NE OLACAK

Akaryakıt istasyonunun imar düzenlemesinin iptal edilmesiyle mevzubahis alandaki imar yoğunluğuna dönülüp dönülmeyeceği tartışılıyor. Bu arada değerlendirmenin daha sağlıklı olabilmesi için 5000’lik planlamanın açık ve şeffaf şekilde açıklanmasının gerekli olduğu belirtiliyor.

5758 nolu parsel

ALANDAKİ YOĞUNLUK ESKİ HALİNE Mİ DÖNECEK?

Bir değerlendirmeye göre bu alanda daha önce imar planı vardı. Mevcut plan sonradan tadil edildi, Ancak idare mahkemesinin yürütmeyi durdurması,  ardından tadil planın mahkemece iptal edilmesiyle İmar planı daha önceki şekline döndü. Yani imar planı, yaklaşık 5,5 dönümde 2,4 yoğunluklu konut alanına dönmesi gerekiyor.

İMAR TADİLATI İPTAL EDİLİNCE YENİ BAŞVURU MU YAPILMALI?

 Diğer bir değerlendirme ise imar planı iptal edilmişse alan “İmarsız” oluyor. Ve yeni bir başvuruyla imar düzenlemesi talebi yapılması gerekiyor. Bu gibi taleplerde genelde çevredeki benzer binalarla eşdeğer yoğunluğu dikkate alınıyor. Sonuç olarak, Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan alanın, çevresinde 2 ve 2,4 arası yoğunluk olduğu gözlemlendiğinde alanda yapılacak binaya alt katlar işyeri ve 2 veya 2,4 yoğunluk verilmesinin önünü açtığı  yorumlanıyor. Bu konuda başka bir durum söz konusu değilse, mülk sahibinin Büyükşehir Belediye Meclisine başvurarak talepte bulunması gerekecek.