Okul Yöneticileri ve Öğretmenlerininde katıldığı “Deprem ve Korunma Yöntemleri” Konulu Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Final Okulları İlköğretim Müdür Yardımcısı Sibel Yolcu, “Her konuda olduğu gibi deprem konusunda da öğrencilerimizi bilgilendirmek istedik. Bu amaçla deprem konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu düşündüğümüz Adana Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Dr. Mehmet Tatar'dan bu konuda talebimiz oldu. Sağ olsun bizleri kırmayarak kendisi ve deprem konusunda uzman arkadaşı ile birlikte bizleri bilgilendirmek üzere okulumuza geldiler. Bizlere aktaracakları değerli bilgiler için kendilerine çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, konuşmasında bizler oda olarak deprem konusunda bilimsel çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu bilgilerimizi diğer okullarda da olduğu gibi siz sevgili öğrencilerimizlede paylaşmak istedik. Bu amaçla okul yöneticilerinizin talepleri bizleri çok mutlu etti. Deprem kuşağında olan ülkemizde depremden kaçış mümkün değildir. Bu nedenle depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Depremler öldürmez. Bilimsel verilere dayanmayan, mühendislik eli değmemiş binalar öldürür. Depremi önleyemeyeceğimize göre sağlam yere sağlam binalar yapıldığı takdirde korkulacak bir şey yoktur. Bizler oda olarak deprem konusunda siz öğrencilere olduğu gibi tüm halkımızı bilgilendirmekteyiz. Okullarda yıllar önce olduğu gibi jeoloji derslerinin okutulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

Öğrencilere görsel sunum yapan JMO Adana Şube Afet Komisyon Başkanı Jeoloji Mühendisi Hakkı Büyükmertoğlu,” Eski çağlardan bugüne kadar depremler olmaktadır ve olmaya devam edecektir. Depremleri oluşturan faylar ülkemizde de bulunmaktadır. Bu faylar zamanla hareket ederek depremleri oluşturmaktadır. Depremlerden kaçış olmadığına göre hepimiz deprem öncesi ve sonrasında neler yapılacağını, ne gibi önlemler alınacağını öğrenmeliyiz. Örneğin deprem olmadan önce yanımızda iletişim bilgilerini içeren kimliğimizin olması, deprem çantası, evimizde bulunan dolap, kitaplık gibi eşyalarımızın duvara sabitlenmesi gerekir. Deprem anında ise, evde isek dolap, koltuk, çamaşır makinesi gibi ağır eşyaların yanına cenin vaziyette durmalıyız. Tiyatro, sinema vb gibi yerlerde koltukların yan kısmına, yolda araçta isek arabayı durdurarak arabanın yanına cenin vaziyete geçmeli, okulda sınıftaysak sıraların altına değil yanına yine cenin vaziyette durmalıyız. Anons ve duyurular yapılana kadar yerimizden ayrılmamalıyız. Sakin olmalıyız ve paniklememeliyiz. Öğretmenlerimizin uyarılarına uymalıyız” dedi.

 

Konferansın ardından okul adına Türkçe Zümre Başkanı Neşe Çolak ile Öğrenci Birliği Başkanı Başak Anman konuşmacılara birer çiçek vererek teşekkür etti.