Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Mart 1899’da Harbiye’ye girişinin yıldönümünde Kara Harp Okulu öğrencilerine konuşan Org. Başbuğ “Harbiyeliler, sağlam olmak demek, özellikle zor şartlarda bir olmak, bütün olmak, tek yumruk olmak demektir” dedi...

Ulu Önder Atatürk’ün Ankara’daki Kara Harp Okulu Harbiye’ye öğrenci olarak girişinin 111. yıldönümü nedeniyle dün tören düzenlendi. Kara Harp Okulu Atatürk Amfisi’ndeki törene, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. Bekir Kalyoncu, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Org. Bilgin Balanlı, bazı emekli kuvvet komutanları ve orgeneraller, rektörler, çok sayıda üst düzey komutan, bazı ülkelerin askeri ataşeleri ile Harbiyeliler katıldı.

Kahraman subaylar

Orgeneral Başbuğ, törende yaptığı konuşmada Harbiyelilerin bu törende kendilerine o günleri tekrar yaşattığını belirterek teşekkür etti. Harbiyelilere, “genç silah arkadaşlarım” diyerek seslenen Başbuğ, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Kasım 1920’de subay adaylarının diploma töreninde yaptığı konuşmadan bir bölüm aktardı. Başbuğ, Harbiyelilere şöyle seslendi:

’Sizlere güveniyoruz’

“Harbiyeliler; sağlam olmak demek, özellikle zor şartlarda bir olmak, bütün olmak, tek yumruk olmak demektir. Sağlam olmak demek, her zaman kararlı, azimli ve ümitli olmak ve hep başarıya odaklı olmak demektir. Sağlam olmak demek, silah arkadaşlığı demektir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde silah arkadaşlığı kederde ve kıvançta aynı duyguları paylaşmak, ortak olmak demektir. Sizler, geleceğin komuta heyetini oluşturacak subay adaylarısınız. Sizler, gelecekte bizlerin yerini alacaksınız. Sizler, çok daha farklı, zorlu ve karmaşık ortamlarda görev yapacaksınız. Bu zor dönemlere fikren, ruhen ve bedenen hazır olmak zorundasınız. Sizlere güveniyoruz. Yolunuz, Atatürk’ün bizlere bıraktığı onun dinamik Atatürkçü düşünce sistemidir. Harbiyeliler, hepinizin gözlerinden öpüyorum.”

Öğrencilerden gösteri

Konuşmaların ardından Harbiyelilerin, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının katkılarıyla hazırladığı “Çağdaş Uygarlık Yolu” adlı gösteri sahnelendi. Daha sonra Harbiye Marşı’nı okundu. Marşa, törene katılan bütün komutanlar da eşlik etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Harbiye öğrencilerinin gösterilerini izlerken Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le bir süre sohbet etti...