Murat BERHUN - SON NOKTA GAZETESİ

Adana Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen ve konunun uzmanlarının katıldığı Ulaşım Çalıştay’ının başarılı sonuçlar ortaya koyacağına inandığını söyledi. Çalıştay’ı geç kalınmasına karşın “Olması gereken oldu” diyerek değerlendiren Sözütek, Sağlıklı bir ulaşım sistemi için öncelikle Toplu taşımanın bir düzene oturtulması gerektiğini ifade etti.

HERKESİN YARARINA BİR ÇALIŞTAY OLDU

Çalıştay’da tek çatı tek havuz formülünün bir kez daha gündeme geldiğini ve uzmanlarca dikkatle dinlenildiğini aktaran Adana Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek şöyle konuştu; “Biz diyoruz ki Belediye toplu taşımadan çekilsin. Biz de minibüsleri kaldıralım. Özel Halk Otobüsleri de mevcutları kaldırsın. Ardından Adana’da yolcu sayımı yapılsın. Adana’da örnek olarak 600-700 bin yolcu taşınıyorsa bu yolcular 12 Metrelik kaç otobüsle taşınır, buna bakalım.  İstap haddi ve yolcu kapasitesi arttıkça taşıma ücreti de aşağı düşer. O zaman halkta faydalanır.  Ayrıca böyle birleşme olunca toplu taşımaya düzen ve disiplin gelir. Tek çatı tek havuz uygulamasında Belediyeye belli bir yüzde verilir. Belediye de düzenleyici ve denetleyici olur. Yine ipler Belediyenin elinde olsun. Kontroller Belediyenin elinde olsun. Sonuçta toplu taşımaya düzen gelmiş olacak. Her kesin yararın bir uygulama olacak.  Çalıştayda hocalar tek çatı tek havuz görüşümüzü benimsediler. Ona göre bir rapor hazırlıyorlar. Sonuç bildirgesini öncelikli olarak Belediyeye gönderecekler”

ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye de mesaj veren Sözütek, “Toplu taşıma büyük sıkıntı. Kentin yollarını kapalı. Geçilmiyor, gidilmiyor yaya bile zorlanıyor. İlk önce Alimünif Yiğenağa caddesi, Yağcami, Büyüksaat aksı açılmalıdır. Acil eylem planı yapılmalı. Böyle bir taşımayı kabul etmiyorum. Vatandaşı sıkıntıya sokan, Belediyeyi zorlayan,  kendi Odasını zorda bırakan, toplu taşıma sistemini kabul etmiyorum” dedi.

ORTAK HAVUZ FORMÜLÜ GELİŞTİRİLMELİ

Tek Çatı, Tek havuz formülünün mutlaka geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Adana Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek sözlerini şöyle sürdürdü; “Ortak havuz mutlaka geliştirilmeli ve düzenlenmeli. Şayet otobüsçü ve minibüsçü ile ortak havuz olmayacaksa yine minibüsçülere 7 metre otobüs verilmeli. Biz mevcut sistemi yatay dikey olarak kat ederek vatandaşı tek araçla ulaşmak istediği yere ulaştırmak istiyoruz.  Ana hedefimiz vatandaşı tek araçla gideceği yere götürmek.  Herkesi sağlıklı bir şekilde taşıyabileceğimiz bir sistemin kurulması bizim arzumuz. Toplu taşımada duraklar arası mesafe 1000 metredir, ama mevcut sistemde neredeyse vatandaşı evinin kapısından alıp işyerine okuluna bırakıyoruz. Böyle bir taşıma olmaz”

KENT DİNAMİKLERİ BU FORMÜLÜ TARTIŞMALI

Tek Çatı tek havuz formülünün hayata geçirilmesi için kentin tüm dinamiklerinin katılacağı bir toplantı yapılması gerektiğini belirten Sözütek, “Tek çatı tek havuz uygulaması büyük bir toplantıyla gündeme getirilsin. Bu işi iyi bilen Minibüsçüler Odası, Özel Halk otobüsçüler Odası, Şoförler Odası, Servisçiler Odası, ATO, ADASO gibi kentin dinamik güçleri bir araya gelerek bu konuyu enine boyuna tartışması gerekiyor. Ardından Belediye çıkan sonuca göre karar verebilir” diye konuştu.