Başkan Kazım Barışık, 2918 sayılı Karayolları ve Trafik Kanunu’na göre 2013 yılında kırmızı ışıkta geçme ile hız sınırını yüzde 10’dan 30’a kadar aşanların cezalarının 166, yüzde 30’dan fazla aşanlara 343 TL'ye yükseltildiğini, hız sınırını yüzde 50’den fazla aşanlara ise ayrıca bunun 1,5 katı ceza kesileceğini hatırlattı.

 

Yeniden değerlendirme kapsamında en düşük trafik cezasının 62, en yüksek cezanın ise  kademeli olarak 18 bin 589 liraya yükseldiğine de dikkat çeken Başkan Barışık, şehir merkezinde araç kullanan toplu taşımacı esnafı ile sürücülerin, özellikle de kırmızı ışık ihlali ve hız kurallarına riayet etmedikleri için yüksek para cezalarına maruz kaldıklarına da işaret ederek şöyle dedi:

 

“Yeni yılda trafik kurallarına uymayanlara verilecek ceza oranları önceki yıla göre daha da ağırlaştırıldı. Kırmızı ışıktan hıza,  ehliyetsiz araç kullanmaktan telefonla konuşmaya,  korsan taksiye binmekten, kaza yerinden ayrılmaya kadar 170 ayrı sucun cezası yeniden belirlendi.

 

Bu kanuna göre, alkollü araç kullanırken ilk kez yakalananlara 701 lira para cezası verilecek, ikincide 877 lira, 3 ve sonrasında 1.407 lira para, en az 6 ay hapis cezası var.  Alkol ölçümü yaptırmayan sürücünün ehliyetine tedbiren el konulacak, araç trafikten men edilecek. 2 saat içinde Adli Tıp Kurumu ya da resmi sağlık kuruluşundan  (Alkollü olmadığına dair) rapor alan sürücülerin ehliyetleri iade edilecek. Rapor almayanların ehliyet yerine 6 ay süreyle el konulacak.

Aracının ilk muayenesini yaptırmayan ya da muayene süresini geçiren sürücülere kesilen ceza 72 TL'den 154 TL'ye çıkarıldı.

Kırmızı ışıkta geçenlere verilecek ceza 154 TL'den 166 TL'ye yükseldi. Bu ceza peşin ödenirse 124.50 lira. Bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücünün ehliyeti 3 ay süre ile geri alınacak. Sürücü psiko-teknik değerlendirme ya da psikiyatri muayenesine tabi tutulacak.

 

Yasada hız sınırını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşanlara verilecek ceza 154 liradan 166 liraya, yüzde 30'dan – yüzde 50’ye kadar aşanlara ise 343  TL ceza yazılacak iken yeni yasayla hız sınırını yüzde 50'den fazla aşan sürücülere verilecek ceza da 1,5 kat arttırılarak uygulanacak.

 

Korsan araçlarla yolcu taşımak ilk seferde 2 bin 100 lira; tekrarı halinde 3 bin 500 lira. Sürücü belgesi almak için yanlış bilgi veya sahte belge vermek 877 lira. Korsan taksi, dolmuş, otobüs gibi araçlara binen yolculara ise 233 lira para cezası kesilecek.

 

Ehliyetsiz araç kullanmak veya kullanılmasına izin vermek 343 lira. Aracın içinde görüşü engelleyecek veya kaza halinde araç içindekiler için tehlike olabilecek sus, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olanlar ile gürültülü ve yüksek dumanlı egzoz taktırmak,  araç kullanırken sürücü belgelerini yanında bulundurmamak, geçme kurallarına uymamak ve geçmenin yasak olduğu yerlerde geçmek ve trafiği aksatacak veya tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştiren sürücülere 166 lira ceza yazılacak iken araçlardan kâğıt, çöp vs gibi şeyler atanlara, seyir halinde cep telefonuyla konuşanlara ve kural dışı şerit değiştirenlere verilecek ceza da 78 lira olacak.

 

Ayrıca, taşıma sınırı üzerinde yolcu alan sürücülere 62 lira para cezası, 10 ceza puanı verilirken; fazla yolcuların en yakın yerleşim biriminde indirilmesi gerekiyor. Buna ilişkin bütün sorumluluk ve giderler araç işletenine ait bulunuyor”

 

Barışık, trafik cezaları ile ilgili daha geniş bilginin Emniyet Genel Müdürlüğü’nün www.egm.gov.tr adresindeki Trafik Hizmetleri Başkanlığı sayfasından edinilebilineceğini kaydetti.